PERSONALITĂȚI ALE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI GORJEAN: Ion Pecie(1951-2011)


Unul dintre cei mai importanți profesori ai Gorjului în ultima jumătate de veac a fost ION PECIE. S-a născut la 13 iunie 1951 în Slobozia-Trăsnitu, din judeţul Argeş. Cu origini rurale, părinții săi au fost  Maria (fostă Zuluf) şi Theodor Pecie.A urmat şcoala în localitatea natală, liceul la Piteşti (1966-1970), iar Facultatea de Filologie, secţia română-franceză, la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A făcut parte din colectivul de redacţie al revistei Echinox, în paginile căreia a debutat cu comentarii critice, în 1975.


După absolvirea facultăţii, a fost numit profesor de limba şi literatura română la Liceul Industrial din Mizil, de unde se transferă la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” din oraşul Târgu-Cărbuneşti. A rămas la  Liceul „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti (1978-1990) iar după aceea la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu (1991-2010).

Ca profesor s-a remarcat printr-o prestaţie de mare impact în viaţa învăţământului preuniversitar, printr-o necontestată vocaţie de comentator şi interpret al textelor literare, având ca fundament o pregătire de specialitate de excepţie.
Activitatea scriitoricească  începută la Echinox va fi continuată la o serie de reviste culturale din ţară (Tribuna, Ramuri). A mai publicat în Gorjul literar, Hyperion, Steaua, Transilvania, Vatra, Viaţa Românească, Literatorul, Observatorul cultural, România literară ş.a.). Ion Pecie a fost membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.
A debutat editorial cu lucrarea ”Romancierul în faţa oglinzii” (Cartea Românească, 1989), o culegere de eseuri critice A doua carte, ”Meşterul Manole.Mari prozatori ai lumii: Creangă, Sadoveanu, Rebreanu ”(Viitorul Românesc, 2001), constituie un exerciţiu critic de mare savoare pe marginea unor opere clasice. Ultima lucrare publicată pe timpul vieții  a criticului şi istoricului literar Ion Pecie, ”Phallussiada sau epopeea iconoclastă a lui Ion Creangă ”(Ed.Măiastra, 2010) reia o mai veche preocupare şi pasiune, interpretarea într-o nouă cheie a operei clasicului.

Cornel Șomîcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.