Școala începe cu măști, distanțare și dezinfectare


Miniștrii Educației Monica Anisie, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au anunțat, astăzi, într-o conferință comună de presă, mult-așteptatele măsuri privind începerea anului școlar 2020-2021.

Principalele măsuri luate în calcul pentru reîntoarcerea în condiții de siguranță a elevilor în bănci vizează purtatul obligatoriu al măștii de protecție în cazul copiilor cu vârste mai mari de 5 ani, dezinfectarea corectă a mâinilor, distanțarea de un metru între copii sau montarea de separatoare, realizarea de circuite de intrare-ieșire în școli.

Triajul se va face acasă, însă nu se va mai completa controversata declarație pe propria răspundere despre care s-a tot vorbit până acum. Se va face un triaj și la școală, realizat de personal medical specializat, iar copiii care vor prezenta simptome specifice infectării cu COVID-19 vor fi trimiși într-o zonă de izolare.

Ministrul Educației a anunțat de asemenea că, începând de astăzi, este deschisă o linie TELVERDE cu informații despre desfășurarea noului an școlar la care pot apela părinții și elevii. Tot de astăzi va fi lansat portalul cu informații despre noul an școlar, educatiecontinua.edu.ro, iar profesorii filmează în continuare lecții în proiectul TeleȘcoala, alături de TVR.

”Astăzi vom deschide în prima zi a anului școlar un portal intitulat educațiacontinuă.edu.ro. Acolo toți cei interesați vor găsi informațiile necesare la anul școlar care începe astăzi. Au fost realizate filmări pentru proiectul MEC în parteneriat cu TVR, proiectul Teleșcoala, profesorii deja filmează lecțiile, pentru elevii din clasele a opta și a douăsprezecea.  Am primit de la elevi, profesori, părinți, am decis să continuăm și să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale. Am adunat date privind formarea profesorilor. 94.000 de profesori au fost formați deja, pentru alții avem în derulare programe de formare. Am realizat programul de formare a cadrelor didactice, Teleșcoala profesorilor. Cu toții ne dorim revenirea la cursuri în spațiul școlii. Toți își doresc revenirea, dar în condiții de siguranță. Revenirea la cursuri trebuie să reprezinte responsabilitatea noastră a tuturor. Revenirea reprezintă o asumare a întregii societăți. Educația trebuie să continue în orice condiții, a spus ministra Educației.

Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Sunt trei scenarii. Primul înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Al doilea scenariu presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest punct mai prevede revenirea parțială, prin rotație, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Ultimul scenariu, care nu pare să fie pe placul părinților este cel care prevede participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități și lecții online. Un sondaj recent a arătat că doar 14% dintre părinți ar opta pentru această varianta. Cei mai mulți, 55% dintre cei intervievați, au spus că își doresc revenirea la cursurile tradiționale, față în față.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.