PERSONALITĂȚI ALE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI GORJEAN:Ion Teoteoi(1913-1981)


Personalitate de excepție a învățământului gorjean, Ion Teoteoi a văzut lumina zilei la data de 19 mai 1913, ca fiul cel mare al soţilor Nicolae şi Ioana Teoteoi din comuna Băleşti. A urmat Şcoala Primară şi Şcoala de Aplicaţie din Târgu-Jiu, azi Şcoala Gimnazială  „Alexandru Ştefulescu”, iar în 1932 a absolvit Şcoala Normală “Spiru Haret” din Târgu-Jiu. La absolvire, a primit post la şcoala primară din comuna Armeniş, judeţul Caraş-Severin, unde a stat 2 ani, apoi s-a transferat la şcoala primară din Bârseşti – Gorj, de unde, numai după un an, s-a transferat la şcoala generală din satul natal, Băleşti. În anii 1936-1937 a urmat Şcoala militară de ofiţeri de rezervă din Ploieşti. După absolvire a primit gradul de sublocotenent şi a participat la război încă din primele zile. A fost rănit la umărul stâng, în luptele de la Odessa. A fost decorat cu Virtutea Militară şi, mai târziu, cu Coroana României. În februarie 1944 a fost nou concentrat, luând parte la luptele din Moldova, când a fost avansat la gradul de locotenent. În luptele de apărare a oraşului Iaşi, în vara anului 1944, a fost rănit la piciorul stâng, rămânând infirm.

După 1945, a organizat şi condus activitatea culturală din comuna Băleşti. La primul concurs al căminelor culturale din ţară, Căminul Cultural Băleşti a primit premiul al III-lea pe ţară, fiind răsplătit cu un aparat de radio cu baterii.

Două programe pot fi evidenţiate: 1) suita de dansuri populare gorjeneşti executate succesiv şi împreună de formaţii de dansatori din trei vârste: copii, tinere şi bătrâni; 2) spectacolul de muzică şi dansuri intitulat: “Nunta în Băleşti” obţinând numeroase premii la diverse concursuri judeţene, interjudeţene ori naţionale.

În iulie 1956 a fost îndepărtat din învăţământ şi activitatea căminului cultural a scăzut. Pentru redresare, forurile locale au intervenit şi au obţinut de la conducerea politică a judeţului postul de bibliotecar cu plată la căminul cultural, dar se ocupa de activitatea artistică a formaţiilor acestuia. După scurt timp, a fost numit director salariat al acestei instituţii. În 1965 a fost reîncadrat în învăţământ la Şcoala generală nr. 8 – “Constantin Săvoiu”, din Târgu-Jiu, de unde, după 4 ani, a fost transferat la Şcoala generală nr. 5 Târgu-Jiu, de unde s-a pensionat, în anul 1971, pentru ca, la 29 iunie 1981, să plece în lumea liniştei.

În ultimii ani, Căminul Cultural din Bălești a primit numele ilustrului dascăl.(imagine de la o activitate școlară).

Cornel Șomîcu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.