Zilele Comunei Bălești, cea mai mare sărbătoare de peste an


 

_DSC0088În perioada 6-8 septembrie 2014, s-a desfăşurat sub egida „Zilelor Comunei Băleşti” cea de-a VIII-a ediţie a manifestărilor deja tradiţionale, organizate de Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti, Primăria şi Consiliul Local Băleşti, Căminul Cultural „Ion Teoteoi” Băleşti. Manifestările au cuprins lansări de carte, expoziţii și workshop-uri de fotografie, concursuri artistice şi sportive,  spectacole folclorice.

 

Manifestările prilejuite de „Zilele Comunei Băleşti” au debutat sâmbătă, 6 septembrie 2014, începând cu orele 12.00, în sala de şedinţe a Consiliului Local fiind organizată o ședință festivă a autorităţilor locale. Au fost prezenţi primarul comunei Băleşti, ing. Aristică Paicu, viceprimarul Cătălin Stolojanu, consilieri locali, prof. Cornel Şomâcu, directorul Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş”, jr. Daniel Cismașu, prof. Daniel Drumen, Dumitru Firoiu ș.a.

În prezenţa oficialităților, a iubitorilor de istorie, elevi şi profesori ai Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş”, ai Cercului de istorie cu acelaşi nume, a fost lansată și cartea „Istoria învățământului din Bălești – arc peste timp”, apărută în această lună la Editura Revers din Craiova. Autorii acestei lucrări dedicate învățământului din Bălești sunt istoricul Cornel Șomâcu și cercetătorul Daniel Cismașu, aceștia afirmând în Cuvântul înainte al lucrării faptul că: „O monografie cât mai completă a învăţământului de pe raza comunei Băleşti se impunea după două încercări, cu file din acest memorabil trecut, care au fost foarte bine primite de profesori, elevi şi comunitatea locală. Cartea care s-a născut acum cuprinde un efort comun al mai multor cadre didactice şi foşti elevi, dar şi actuali elevi, implicaţi în Proiectul Comenius “Heritage of the past – foundation for the future”(2013-2015). Prin intermediul colegilor noştri din Polonia, Turcia şi Spania, ţările implicate în proiect, informaţiile vor ajunge foarte departe şi poate vor determina eforturi similare.”

Au luat cuvântul în cadrul lansării acestei cărți, cei doi autori, primarul comunei Băleşti, d-nul. ing. Aristică Paicu, domnul viceprimar Cătălin Stolojanu, prof. Daniel Drumen și Andrei Popete-Pătrașcu.

Prima parte a manifestărilor a continuat pe Baza Sportivă Ceauru cu întreceri sportive, dar şi o festivitate de premiere a campionatului de fotbal, la care au participat tinerii din comună.

 

O nouă ediție a Concursului de  costume populare „Pe Jaleş în jos…”

 În după-amiaza aceleiaşi zile, de 6 septembrie 2014, pe Baza Sportivă Ceauru, s-a desfăşurat ce-a de-a IV-a ediţie a Concursului de costume populare cu participarea tinerilor din comuna Băleşti, „Pe Jaleş în jos…”, activitate propusă în cadrul Proiectului Comenius „Moștenirea trecutului – temelie pentru viitor”, desfășurat în parteneriat cu școli din polonia, Turcia și Spania. Au participat 13 tinere din comuna Băleşti, care au impresionat publicul prezent la manifestare prin eleganţa costumelor populare şi a prezentării acestora. Seara a conţinuat cu un recital al Ansamblului „Brâuleţul” al Casei de Cultură Băleşti, un spectacol de dansuri populare al elevilor de la Şcoala Generală Ceauru, secţie externă a Şcolii Populare de Artă, precum şi un program artistic susţinut  de elevii de la Şcoala Generală Ceauru. Distracţia şi voia bună au continuat alături de interpreţii locali de muzică populară.

Observații astronomice prin telescop

Duminică, 7 septembrie, în cadrul aceluiași complex de manifestări derulate sub egida Zilelor Comunei Bălești, ediția a VIII-a, s-a desfășurat pe baza sportivă din Ceauru activitatea „Stelele și curiozitățile cerului” – observații astronomice prin telescop, organizată de Clubul de Astronomie „Victor Daimaca”, din cadrul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, coordonat de Sergiu Vîlceanu, elev în clasa a X-a.

După lăsarea întunericului, iubitori de astronomie de toate vârstele, prezenți la Zilele Comunei Bălești, au putut să admire astrele de pe cer și să afle detalii despre stele și univers, cu ajutorul unui telescop Sky-Watcher BKP1149EQ2. „Cele peste 150 de persoane care au privit prin telescop luna și alte câteva astre au fost deosebit de încântate, pasionați de astronomie fiind iată și aici în comuna Bălești. Nici nu cred că se putea altfel, întrucât stelele și universul au fascinat dintotdeauna, iar posibilitatea de a le aduce mai aproape, stârnește întotdeauna curiozitatea”, ne-a declarat Andrei Vîlceanu, coordonatorul acțiunii derulate în cea de-a doua seară a Zilelor Comunei Bălești.

Distracția și voia bună au continuat pe baza sportivă din Ceauru, cu un spectacol de muzică populară și tradiționalele hore la care au participat într-un număr mare locuitorii comunei.

Lansari de carte și expoziții de fotografie

În cadrul „Zilelor Comunei Băleşti”, data de 8 septembrie 2014 a prilejuit și lansarea volumul de versuri intitulat „Rogvaiv”, al tinerei poete născută în Bălești, Andreea Denisa Vlădulescu. Cum poezia îi curge „rogvaiv” de ceva timp prin vene, aceasta iată nu s-a dezis, oferind cititorilor săi, un nou volum de versuri. Cu această carte, a treia, după „Emoțiile unei bule de acid” (Craiova, Editura Contrafort, 2011) și „Cu planeta în cer” (Iași, Editura Pim, 2013) autoarea intră definitiv în ceea ce am putea numi tendințele liricii feminine contemporane, cu o scriitură proaspătă, cu o poezie mai șlefuită și atent gândită.

Cu un palmares impresionant, la cei 19 ani ai săi, cu zeci de premii și diplome, ultimul obținut în urmă cu puțin timp (Locul I la faza națională a Concursului „Tinere Condeie”), cu un discurs liric sigur, Andreea Denisa Vlădulescu recompune spațiul poetic adolescentin, plimbându-și gândurile „în jurul sufletului / incandescent”. Au vorbit despre volumul poetei, prof. Ion Elena, Cornel Șomâcu și Andrei Popete-Pătrașcu.

Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” din Ceauru-Bălești a găzduit în aceeași zi și o expoziție de fotografie foto-documentară intitulată „Aspecte ale arhitecturii tradiționale în creația lui Antonie Mogoș”, realizată de prof. Andrei Popete-Pătrașcu, precum și un inedit Workshop-ul de fotografie „One moment +”, organizat de Cătălin Văcăroiu, coordonator al Fotoclubului C.N.E.T., în colaborare cu Andreea Denisa Vlădulescu.

Cei doi tineri fotografi au propus celor prezenți la activitate, un mod eficient de  folosire a aparatului DSLR, parcurgând o serie de etape esențiale legate de compoziție și partea tehnică (recuzită, setări și moduri de fotografiere, iluminare, expunere, declanșare etc.). Elevii Școlii Gimnaziale „Antonie Mogoș” din Ceauru-Bălești au fost receptivi la această activitate și chiar au încercat la rândul lor să realizeze fotografii.

Luni, 8 septembrie 2014, la biserica din Băleşti a fost oficiată și o Slujbă religioasă festivă dedicată sărbătorii Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) şi au fost decernate „Diplome de fidelitate” pentru cetăţenii comunei Băleşti, care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Seara s-a încheiat cu un spectacol extraordinar „Ion Drăgan și invitații” pe scenă urcând nume îndrăgite ale cântecului popular din Gorj, precum și un foc de artificii.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.