Tot mai multe pregătiri pentru învățământul online


Folosirea unei singure platforme pentru școala online, alternarea predării sincrone cu cea asincronă, respectarea pauzelor pentru elevi și adaptarea predării la posibilitățile tehnice ale profesorilor – toate acestea sunt pe cea mai nouă listă de recomandări trimisă de Ministerul Educației către toate școlile.

MEC recomandă folosirea unei singure platforme online de către școală/profesori și explică faptul că le recomandă școlilor să folosească platformele gratuite recomandate și până acum, de la Google și Microsoft.

Motivul acestei recomandări este, potrivit ministerului, acela că schimbarea platformei poate perturba concentrarea elevilor “fiind dovedit faptul că schimbarea tipului de platformă utilizată poate fi dăunătoare atenției”.

Aceste aplicații educaționale, uzitate în cadru instituțional, asigură respectarea legislației GDPR. De asemenea, permit organizarea activității didactice online, gestionarea activității la clasă distribuirea temelor, evaluarea elevilor cu informarea în timp real a părinților referitor la evoluția învățării etc. În acest sens, pentru desfășurarea în condiții optime activităților didactice în sistem online (sincron asincron și mixt) atât pentru elevi cat și pentru cadrele didactice recomandăm:

  • Utilizarea unei singure platforme pentru a nu perturba concentrarea elevilor, fiind dovedit faptul că schimbarea tipului de platformă utilizată poate fi dăunătoare atenției;
  • Respectarea prevederilor metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în privința modalităților de predare”

Ministerul Educației recomandă și „alternarea predării sincrone cu cea asincronă, astfel încât un elev să nu fie nevoit să petreacă foarte mult timp conectate în fața dispozitivelor”.

Iar elevii ar trebui să știe din timp cum se va desfășura ora, iar pauzele să fie respectate: „comunicarea, în avans, către elevi a modalității în care se vor desfășura orele, informațiilor tehnice necesare conectări și accesării lecțiilor, precum și respectarea pauzelor”.

„Adaptarea modalităților de predare la funcționalitățile și posibilitățile tehnice pe care le au la dispoziție cadrele didactice”, este o altă recomandare făcută de instituție.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.