Erori grosolane ale Ministerului Educației la proba scrisă a concursului cu directorii


Potrivit Edupedu.ro, reprezentanți ai profesorilor atrag atenția, într-o scrisoare adresată ministrului Educației, că au fost mai multe erori de redactare a itemilor de la concursul scris pentru funcțiile de directori de școală. Astfel,  unii dintre itemi nu au avut nicio legătură cu învățământul preuniversitar de stat (itemii 22 și 23), în care li se solicită candidaților inclusiv să calculeze profitul, în condițiile în care învățământul este, prin lege, nonprofit. Sunt situații în care au existat erori în baremul de corectare – un exemplu în acest sens este itemul 46, unde, potrivit șablonului, răspunsul corect ar fi fost litera b, în loc de litera a, după cum prevede chiar Legea Educației: „Educația și formarea competențelor, înțelese ca ansamblu multifuncțional și transferabil de cunoștințe, deprinderi/abilități și aptitudini”. Deci, răspuns corect este (cunoștințe, abilități, aptitudini), iar nu lit. b (cunoștințe, abilități, atitudini), atrag atenția profesorii.

Sindicaliștii din Educație spun că „se impune reglementarea posibilității pentru candidații care nu au obținut nota 7.00 de a susține încă o dată proba scrisă în cadrul sesiunii speciale din 28 octombrie 2021”

„Stimate Domnule Ministru,

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” supune atenției dumneavoastră următoarele:

Potrivit Calendarului concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat – Sesiunea 2021 (Anexa nr. 8 la Metodologia aprobată prin O.M.E. nr. 4597/2021, astfel cum a fost modificată prin O.M.E. nr. 5195/2021), în data de 15 octombrie 2021 s-a desfășurat proba scrisă a concursului.

În urma acestuia, la nivel național, 5.676 de candidați au obținut nota 7.00 (un procent de promovabilitate de 65%).

Un prim aspect pe care îl supunem atenției dumneavoastră este organizarea deficitară, subiectele ajungând în sălile de concurs cu peste 40 de minute întârziere, ceea ce a generat o presiune suplimentară pentru candidați, supuși deja stresului concursului.

Un alt aspect pe care dorim să-l evidențiem este acela că principalul motiv pentru care procentul de promovabilitate este de doar două treimi îl constituie modul în care au fost gândite subiectele.

Astfel, din ceea ce au semnalat candidații la concurs (mulți dintre ei promovați, dar și nepromovați), precum și din ceea ce au constatat colegii participanți în calitate de observatori, mulți dintre itemi nu aveau acoperire în bibliografia de concurs (itemii cognitivi).

În egală măsură, la elaborarea itemilor nu s-a ținut cont de specificul formelor de învățământ, o parte dintre aceștia defavorizând candidații care, pe parcursul formării inițiale și continue, nu au avut în planul de învățământ disciplinele matematică, fizică etc. (au fost evident dezavantajați candidații din învățământul preșcolar și vocațional).

În plus, o serie de itemi erau formulați ambiguu, fiind susceptibili de interpretări diferite (de exemplu, itemii 1 și 3 sau itemii 11-13)

În același timp, au existat inclusiv erori în barem – un exemplu în acest sens este itemul 46, unde, potrivit șablonului, răspunsul corect ar fi fost litera b, în loc de litera a, cum prevede expres aer. 4 din Legea Educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare: „Educația și formarea competențelor, înțelese ca ansamblu multifuncțional și transferabil de cunoștințe, deprinderi/abilități și aptitudini”; deci, răspuns corect a (cunoștințe, abilități, aptitudini), iar nu lit. b (cunoștințe, abilități, atitudini).

Mai mult, unii dintre itemi nu au nicio legătură cu învățământul preuniversitar de stat – a se vedea, în acest sens, itemii 22 și 23, în care li se solicită candidaților inclusiv să calculeze profitul (acesta în condițiile în care învățământul este, prin lege, nonprofit).

În aceste condiții, întrucât erorile de redactare a subiectelor nu le sunt imputabile candidaților și pentru a evita acțiunile în instanță (avem experiența concursurilor anterioare, în urma cărora instanțele de judecată au admis contestațiile formulate de către candidați), apreciem că se impune reglementarea posibilității pentru candidații care nu au obținut nota 7.00 de a susține încă o dată proba scrisă în cadrul sesiunii speciale din 28 octombrie 2021.”

Sursa: Edupedu.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.