
Cinematografia poate fi calea către noile educații! Dacă societatea și-ar asuma o schimbare din temelii a educației, muzica, pictura, cinematografia, ar fi părți componente ale curriculei. În sistemul românesc de educație putem observa elevul oarecum rupt de hobby-urile sale, pe care le-ar putea studia integrat, ca module, mai ales în cadrul liceelor tehnologice.
În perioada 28 noiembrie – 04 decembrie 2021, s-a desfășurat mobilitatea proiectului ERASMUS+ KA229 2019–1–PL01–KA229–065087_4 ,,Improving Functional Skills Of Students By Using Cinema”, cu deplasarea echipei COLEGIULUI TEHNIC ,,GENERAL GHEORGHE MAGHERU” în Italia, la Taranto, în cadrul INSTITUTO SCOLASTICO PARITARIO PLATEJA.
Elevi ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Măgdoiu Dragoș, Neicuțescu Ciprian, Stîngaciu Valentin coordonați de doamna profesor doctor Verdeș Maria-Rocselana, precum și de elevii și profesorii din țările partenere: Grecia, Italia, Polonia, au urmărit îmbunătățirea abilităților elevilor de comunicare în limba engleză prin utilizarea cinematografiei, desfășurându-se activități de socializare, de creație prin exprimarea emoțiilor înpictură pe tricouri, prin interpretarea și filmarea scenariului propus Riley’s first school day, vizite culturale: centrul vechi al Taranto, Marina Militară, Arbelobello, Muzeul Național de Istorie Marta, din Taranto.
Elevii au lucrat în echipe mixte, obiectivul propus de proiect – îmbunătățirea comunicării în limba engleză fiind atins pe deplin. Scenele jucate și filmate la Universitatea Aldo Moro, fiind prelucrate de către elevi, în final realizându-se un film ce a valorificat abilitățile și cunoștințele elevilor din domeniile informaticii și artei cinemaotografice.
Lucrul în comun a determinat atingerea unui alt obiectiv: prietenia ce îi leagă pe elevii țărilor partenere, prin repetițiile și jocul scenic, al glumelor în timpul filmărilor, a realizării unei situații de viață, ei descoperind alte culturi și civilizații pe care și-au propus să le cunoască și ulterior.
Scopul proiectului: realizarea unui e-book, a unui site, a paginii Facebook, e-Twining space, îi determină, atât pe elevi, cât și pe profesori să lucreze colaborativ, să își consolideze competențele digitale și pe cele lingvistice, prin realizarea de filme, dezvoltarea creativității și abilitatilor de gândire critică, punând accent pe valorile europene fundamentale.
Activitățile desfășurate în mobilitatea din Italia au fost un succes, unii elevi ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu participând pentru prima dată în cadrul unui proiect Erasmus+, în care și-au fixat noi oportunități de învățare, au îmbunătățit comunicarea în limbile engleză, poloneză, greacă sau italiană, prin prieteniile legate, amintind și aspectul cultural foarte important, povestea locului fascinându-i și înțelegând mai bine Istoria (vizit area localității Arbelobello).

Chiar dacă 1 Decembrie a fost sărbătorit departe de țară, steagul tricolor a fost la loc de cinste și imnul național a răsunat pe stăzile din Arbelobello. Echipa Magheru se pregătește să găzduiască în luna ianuarie următoarea mobilitate, gândurile fiind deja îndreptate la partenerii de suflet, Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Muzeul Județean de Artă „Constantin Brâncuși”, Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”.
Liceul nostru, Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” a dovedit în timp larga deschidere a profesorilor și directorilor spre modele moderne de învățare și prin proiectele Erasmus+, vizând pregătirea elevilor pentru cultură și viață, pentru o altă abordare a unui viitor loc de muncă, poate încă inexistent, sau, pur și simplu, de a se bucura să învețe în spații și paradigme noi.
Prof.dr. Verdeș Maria-Rocselana