
Înainte de vacanța de iarnă a elevilor, s-a desfăşurat o nouă activitate educativă Atelier de educaţie intergeneraţională, în cadrul proietului „Orașe reziliente. Advocacy pentru dezvoltarea rezilientă la schimbările climatice a comunităților mic urbane în declin”, promovat de ONG REPER21 (coordonator) și Terra Mileniul III, Centrul de Dezvoltare Comunitară Durabilă, Declic (parteneri).
Orașe reziliente este un proiect activist care cere declararea stării de urgențăclimatică, fiindcă un cadru național de acțiune climatică este necesar pentru sprijinirea comunităților mici urbane „uitate”, în care modelul actual de pseudo-dezvoltare a adus cetățenilor doar vise deșarte. Astăzi, după 30 de ani de abandon și eșecuri, aceste orașe sunt deosebit de vulnerabile, cetățenii lor sunt expuși în mod disproporționat impacturilor climatice.

Proiectul „Orașe reziliente“ își propune să lupte împotriva injustiției climatice prin dezvoltarea activismului climatic local în 12 comunități mici urbane precum: Băilești, Caracal, Târgu Cărbunești, Lupeni, Uricani, Moreni, Băicoi, Săcele, Turnu Măgurele, Oltenița, Țăndărei, Moinești.
În acest context global și regional provocator, demersurile de construcție a rezilienței climatice în zonele cele mai vulnerabile propuse în „Orașe reziliente” devin nu o necesitate, ci o urgență activistă.
În cadrul proiectului, o parte din coordonatorii acestuia au revenit la Târgu-Cărbunești, la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi„, pentru a continua sesiunile de informare și diseminare a ultimelor informații legate de acest proiect, cadrelor didactice, voluntarilor și tinerilor liceeni, în domeniul schimbărilor climatice. În activități fiind angrenați tineri liceeni, cadre didactice și voluntari care, prin activitățile interactive care vor urma, vor contribui la creșterea nivelului de conștientizare a unui număr de aproximativ 20.000 de cetăţeni, dintre care aproximativ 5.000 de tineri, cu privire la cauzele şi efectele schimbărilor climatice în România, dar şi generarea unui impact real asupra politicilor de educaţie, în vederea unui viitor în care putem înţelege şi gestiona mai bine ameninţarea schimbărilor climatice.

Prin angajamentul lor, tinerii și cetățenii activi din aceste orașe vor putea contribui la transformarea propriilor comunități în “Orașe reziliente”, adică în orașe cu dublă capacitate: de a anticipa efectele schimbărilor climatice pentru a reduce pe cât se poate impacturile potențiale; de a rezista la perturbări, de a-și menține o stare minimă de funcționare în momentele critice și de a-și relua dezvoltarea sub o formă regenerativă, plenară și durabilă. Proiectul va contribui astfel la construirea rezilienței climatice a orașelor vulnerabile de către tinerii și cetățenii activi din comunitățile respective prin conectarea sistematică a abordărilor ecologice și sociale.
Prof. Teodora Lupulescu