„Acolo unde se termină pământul şi începe marea…”


Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” din Tg-Jiu  a fost reprezentată de către echipa de proiect Comenius  în toamna trecută  la întâlnirile care au avut loc în Portugalia ( 8-12 octombrie) şi Bulgaria (5-9 noiembrie). Profesorii şi elevii s-au  bucurat să fie împreună din nou, au împărtăşit din experienţa acumulată până atunci lucrând în acest proiect, participând la diferitele activităţi prevăzute în program şi de asemenea  participând la activităţile realizate pe perioada acestor întâlniri. Imagine

Tema proiectului, „Natura – comoara noastră minunată”, presupune îndeplinirea unor sarcini deosebit de atractive şi interesante şi nu în ultimul rând utile. Au aflat multe lucruri despre plantele endemice, floarea naţională şi copacul naţional al fiecărei ţări. Au avut ocazia să viziteze unele dintre cele mai frumoase şi pitoreşti locuri din Europa, ajungând la cel mai vestic punct al Europei, Cabo da Roca,   „acolo unde se termină pământul şi începe marea”, iar  o lună mai târziu, la extremitatea răsăriteană a U.E, Capul Kaliakra de  la Marea Neagră. Privirea şi auzul le-a fost încântat cu muzică şi dansuri tradiţionale dar în acelaşi timp au avut prilejul să şi le şi însuşească şi să guste din deliciile culinare tradiţionale  ale celor două ţări.

Programul întâlnirilor s-a derulat,  în mare parte,  în şcolile partenere. Au avut loc ateliere de lucru, diverse activităţi pe tema proiectului, discuţii despre activităţile realizate până în acel moment de fiecare partener în parte dar şi despre activităţi realizate în comun. Au fost analizate rezultatele acestor activităţi, au fost prezentate produsele finale. S-au stabilit de asemenea următoarele activităţi ce urmează a fi desfăşurate în ultimul an  de parteneriat, s-au stabilit datele următoarelor întâlniri precum şi numărul de participanţi. Fiind o temă ce are în vedere studierea şi protejarea plantelor endemice, activităţile din şcoală au fost urmate de lucru în teren unde fiecare echipă a trebuit să descopere,  să observe, să compare  diferitele specii de plante din fiecare regiune. Au fost vizitate grădinile botanice, fiecare impresionând prin varietatea speciilor, de exemplu a doua ca mărime din Europa în ceea ce priveşte numărul de specii de cactuşi se află la Varna, la fosta resedintă de vară a regilor bulgari, rezervaţii naturale precum: Kaliakra, Yailata, Baltata, Bolata, Balcic în Bulgaria şi locuri deosebit de frumoase în Portugalia:  palatul Penna,  Sintra Village, Turnul Belem (Torre de Belem), Monastirea Jerónimos (Mosteiro dos Jeronimos), Parcul Poeţilor şi  Lisabona  viitorului – EXPO, precum şi Oceanarium–ul.

Deosebit de interesantă s-a dovedit a fi vizita organizată în oraşul Balcic, fosta reşedinţă a reginei Maria a României, unde frumuseţea spectaculoasă a grădinilor, parcului şi reşedinţei reginei Maria s-a suprapus peste reverberaţiile istorice ale unui trecut nu foarte îndepărtat. Ne-am aflat permanent într-o regiune legată istoric de România, cu semnificatii profunde în conştiinţa noastră colectivă.

Ca şi activităţi în aer liber, devenite deja o tradiţie, au avut loc plantări de copaci în curtea din faţa şcolilor vizitate, unde reprezentanţi din fiecare ţară parteneră au avut ocazia să trimită un mesaj contribuind la salvarea naturii  prin plantarea  acestui  copac numit „Comenius Tree”.

Pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a-şi lărgi orizontul cunoaşterii şi pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele lingvistice, în timpul fiecărei întâlniri a fost ţinută o lecţie de limbă. Cuvinte legate de tema proiectului dar şi de anumite evenimente mai importante în fiecare ţară au fost traduse în limba fiecărui partener astfel având posibilitatea de a deveni mici poligloţi cu un minim de cuvinte în 8 limbi europene. Aceste lecţii de limbă se vor finaliza într-un mic dicţionar multilingvistic, unul din produsele finale comune. Au avut loc întâlniri şi în alte şcoli din ţările respective ce au avut ca scop nu doar observarea sistemului educaţional din cele două ţări dar şi  promovarea proiectului  şi a ideilor noastre, conştientizarea tuturor tinerilor  de importanţa unirii forţelor în încercarea de a derula cât mai multe activităţi benefice mediului înconjurător.

Aurel Popescu, Adela Şcheau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.