Înscrierea la clasa pregătitoare şi clasa I, în două etape


100_1037

Copiii vor fi înscrişi la clasa pregatitoare în două etape. Părinţii pot opta atât pentru şcolile de circumscripţie, cât şi pentru celelalte şcoli în prima etapă. În a doua etapă – copiii pot fi înscrişi doar la şcolile cu locuri rămase libere. Înscrierile încep pe 2 aprilie. Metodologia este în dezbatere publică până pe 24 martie a.c.

Pentru cei care se înscriu la şcolile din afara circumscripţiei lor, se aplică întâi criteriile generale (grad de handicap, orfan, existenţa unui frate înmatriculat la acea şcoală), apoi criteriile specifice stabilite de şcoală. Prevederile fac parte din proiectul de „Metodologie pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar in anul scolar 2013 – 2014”, lansat sâmbătă 16 martie de către Ministerul Educaţiei Naţionale în dezbatere publică.

De reţinut:
• Părintele va putea să refuze din start şcoala de circumscripţie, însă în cazul în care copilul său va rămâne neînscris – repartiţia acestuia va fi făcută de aplicaţia informatică
• În cererea-tip de înscriere pentru etapa a doua, părinţii vor completa, în ordinea descrescătoare a preferinţelor, maximum trei opţiuni pentru unităţi de învăţământ la care mai există locuri disponibile.
• Înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ particular se face în prima etapă de înscriere.
• Copiii care implinesc 7 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv, ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I, vor fi înmatriculaţi în clasele I deja existente, pe locurile disponibile.
• Şi copiii care împlinesc 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 se vor putea înscrie în clasa I, după evaluarea dezvoltării psihosomatice care atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

Principalele prevederi ale Metodologiei
Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv au obligaţia să îşi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. La solicitarea părinţilor, în clasa pregătitoare se pot înscrie şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
Proiectul de metodologie prevede şi cine se poate înscrie direct în clasa I:
– copiii care implinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare.
– la solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.
Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea CJRAE Gorj, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii in clasa pregatitoare (02 – 19 aprilie 2013).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.