Ziua Filozofiei dedicată marelui om de cultură Constatin Radulescu Motru


Colegiul National ,,George Cosbuc’’ Motru  găzduieşte Concursul Judetean ,,Constantin Radulescu Motru/Repere de gândire filosofică ‘’, ediţia a VII-a ce se va desfăşura miercuri 20 noiembrie 2013,începând cu orele 9:00.

Concursul este dedicat Zilei Mondiale a Filosofiei, eveniment inscris inca din anul 2002 la initiativa UNESCO in calendarul activitatilor mondiale. Este un moment in care oamenii din intreaga lume sunt incurajati sa impartaseasca si sa dezbata idei despre problemele societatii contemporane si totodata sa celebreze in functie de creativitate aceasta forma prin manifestari cultural diverse.

Pentru ca ne-a intrat in reflex celebrarea acestei zile indiferent de motivatie , pentru ca timp de 7 ani am tot exersat diverse forme de manifestare culturala, azi simtim mai mult ca oricand parca de ce trebuie sa-l invocam pe Constantin Radulescu Motru sau pe Eufrosin Poteca.

La cine si la ce sa ne raportam in aceasta perioada ? Pe cine sa invocam, ce sa gandim si cum sa ne comportam ? E normal, cu siguranta sa-l invocam in acest spatiu ca pe un reper cultural, pe marele Constantin Radulescu Motru.

Asa cum Tg-Jiul il invoca poate in fiecare zi pe Tudor Vladimirescu sau pe Ecaterina Teodoroiu , noi cei din Motru de Ziua Mondiala a Filosofiei, retraim sentimentul romanesc al Fiintei si spatiului alaturi de Constantin Radulescu Motru, al carui pseudonim ne va fascina perpetuu.

Presedinte al Academiei Romane (1938-1941), Director al Teatrului National din Bucuresti (1918) Fondator al Societatii de Studii Filosofice, din anul 1922, cu rol hotarator in sustinerea valorilor filosofice autohtone, Membru al Ordinului Coroana Romaniei cu grad de comandor, Director si fondator al revistei ,,Noua revista romana’’, Profesor Universitar de filosofie, psihologie , drept ,Presedintele Comitetului de Studii al PNT, aces tom care s-a nascut si a crescut si a locuit la cativa kilometri de municipiul nostru isi va adauga in 1822 numele de MOTRU.

Totul il reprezinta ca pe un reper al oricarei manifestari cultural din spatial oltenesc , romanesc si de ce nu european.Alaturi de EL putem dezbate despre orice, pentru ca orice tema, din orice domeniu umanist ne este permisa. Fie ca vorbim de spatiul romanesc, de sufletul si timpul romanesc, de psihologia poporului roman pornim si revenim la conditia umana si la demnitatea acesteia.Emaniciparea fiintei umane este un mesaj peren si lucrarile sale ne invata sa adancim aceasta problema cu orice noua lectura filosofica.

Dovada mandriei si admiratiei noastre pentru aceasta mare personalitate o reprezinta aceasta manifestare culturala organizata si inscrisa in calendarul UNESCO. Alaturi de noi vor participa elevi ai Colegiilor si Institutiilor de invatamant din intreg judetul Gorj si profesorii lor.

Si-au anuntat prezenta Colegiul National ,,Ecaterina Teodoroiu’’, Colegiul National ,,Constantin Brailoiu’’, Liceul Teologic Tg-Jiu, Colegiul National ,,Spiru Haret’’, Colegiul National ,,Tudor Vladimirescu”, Colegiul Energetic Tg-Jiu si Colegiul National ,,Gheorghe Tatarescu’’,Rovinari.  Acestia vor dezbate si vor prezenta creatiile lor cu privire la demnitatea umana fie prin desen, eseu literar sau filosofic cat si film realizat de ei, tocmai din acest motiv elevii Colegiului National ,,George Cosbuc ‘’Motru va lanseaza o invitatie deschisa pentru miercuri 20.11.2013 la activitatile ce se vor derula in Amfiteatrul Institutiei noastre incepand cu ora 9.

VA ASTEPTAM CU DRAG !

Profesor,Negrea Constantina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.