Învăţământ în limba română pentru românii de pe Valea Timocului


 

TimocPentru prima dată de la jumătatea secolului al XIX-lea, românii de pe Valea Timocului vor studia în limba română. România a trebuit să oblige Serbia să respecte drepturile minorităţii româneşti de pe Valea Timocului după decenii de suferinţă şi persecuţii. Din această lună, elevi români de pe Valea Timocului vor putea studia câteva ore în limba română pe săptămână, un prim pas spre un învăţământ de toate gradele în limba maternă.

 Marţi, 12 noiembrie 2013, a fost o zi istorică pentru românii de pe Valea Timocului.În şcolile de la nivelul întregii comune Kladovo, regiune de dincolo de Dunăre din dreptul oraşului Drobeta Turnu Severin, un număr de 280 de copii s-au înscris pentru cursurile în limba română şi au şi participat la ele.

Autorităţile române au înregistrat  un succes istoric, cu atât mai important cu cât la reuşita lui au contribuit mai multe guverne în ultimii ani şi Preşedinţia României. Românii de pe Valea Timocului au pentru copiii lor învăţământ în limba română. România a arătat că în sfârşit îi pasă cu adevărat de ce se întâmplă cu românii din afara graniţelor, este una dintre cele mai  mari realizări diplomatice după 1989.Luna noiembrie 2013 va intra cu siguranţă în istorie după ce a marcat oficializarea folosirii limbii române pe Valea Timocului din Serbia.

Au vrut furtuni să nimicească..

 Deşi autorităţile Serbiei au încercat totdeauna să reducă în scripte numărul etnicilor români de pe Valea Timocului, pe Valea Timocului există 154 de sate total româneşti, plus 48 de localităţi mixte,după calculul românilor de acolo,  300-350.000 de români, care mai vorbesc şi astăzi limba română. Problema este că din anul 1853, când zona a fost legată de Serbia, s-au pierdut toate drepturile pentru  minoritatea românească. Au dispărut astfel  şcolile cu studierea în limba română, a dispărut protecţia Bisericii Ortodoxe Române, din partea Episcopiei Râmnicului şi Mitropoliei de Vidin, care era, în vremea aceea, cu mitropolit trimis de Bucureşti, pentru românii majoritari din zonă. S-a ajuns ca în prezent  cei peste 300 000 de români să aibă doar şase preoţi, două biserici de mici dimensiuni şi câteva paraclise în case particulare.

Statul sârb ne-a împărţit în români şi valahi. Potrivit organizaţiilor româneşti din zonă,  dintre toţi locuitorii Văii Timocului, 270.000 se declară români de limbă sârbă şi aproape 40.000 se declară vlahi de limbă sârbă,  termenul vlah de limbă sârbă, inventat la un moment dat de autorităţi prinzând în zonă. Este foarte limpede ce au urmărit autorităţile sârbe, scindarea românilor din Valea Timocului.

Martiri ai suferinţei

 Aproape două secole de suferinţă au trecut peste românii de pe Valea Timocului până ca ei să îşi realizeze un vis, acela de a învăţa la şcoală în limba română. Lucrurile au început să se mişte cu adevărat abia după 2 martie 2012, momentul când România a pus condiţii ferme Serbiei pentru a-i aproba accesul în Uniunea Europeană. De fapt, România nu a cerut decât în spirit european garantarea respectării drepturilor minorităţii româneşti din Valea Timocului, lucru care nu se întâmpla în zonă şi, după cum am văzut, încă mai sunt probleme.

Serbia a cedat acum datorită presiunilor dinspre forul european şi autorităţile române. În 2013 am înregistrat  introducerea unui proiect pilot de studiere a limbii române cu elemente de cultură naţională în trei unităţi administrativ teritoriale: Bor, Zajecear şi Negotin. Ministerul Educaţiei din Serbia a făcut o anchetă proprie pentru a identifica  copiii care doresc să înveţe limba maternă la şcoală. Rezultatele oficiale ale anchetei Ministerului Educaţiei spun că  în toate localităţile în care şcolile se subordonează Inspectoratului Şcolar de la Zajecear, un număr de 392 de copii doresc să studieze specialitatea „Limba română cu elemente de cultură naţională”, aşa cum apare în chestionarele la care au trebuit să răspundă părinţii şi elevii.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.