Proiectele privind metodologia de admitere şi funcţionare a învăţământului profesional în dezbatere publică


SOLID URBAN WASTE_Treatment Station_5

Chiar dacă unele publicaţii locale s-au grăbit să anunţe că Ministerul Educaţiei Naţionale  a publicat în cursul acestei săptămâni, metodologia de admitere și de funcționare a învățământului profesional cu durata de trei ani, este vorba de nişte proiecte de acte normative care se află în dezbatere publică. Astfel, documentele au fost postate, spre consultare publică, pe site-ul Ministerului Educației Naționale, la secțiunea ”Informare publică – Proiecte de acte normative” următoarele documente :”Proiectele documentelor care reglementează învățământul profesional cu durata de 3 ani, începând cu anul școlar 2014-2015”

 

 Potrivit propunerilor MEN,, elevii clasei a VIII-a care doresc să urmeze această formă de învățământ se vor putea înscrie la școlile profesionale chiar din primăvară. Doar liceele care au contracte încheiate cu operatorii economici sau instituţii publice pot organiza clase de învățământ profesional.

Învăţământ de trei ani

 Elevii trebuie să știe faptul că învățământul profesional va dura trei ani, spre deosebire de anii trecuți, când această formă de învățământ dura doar doi ani. În primul an de studiu, aceștia vor face pregătire profesională de bază, iar în următorii doi ani vor face pregătire de specialitate. La aceste clase se pot înscrie atât elevii care anul acesta vor absolvi clasa a VIII-a, cât și absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare.

Elevii pot studia maximum 2 calificări profesionale din acelaşi domeniu şi numai în cazuri excepţionale, cu aprobarea Ministerului Educaţiei Naţionale, se poate organiza o formaţiune de studiu şi pentru 2 calificări profesionale din domenii diferite de pregătire.
Admiterea la o clasă profesională se va face pe baza unei fișe de înscriere, precum și pe baza unor probe suplimentare de admitere pe care le pot organiza liceele. Înscrierea la profesională se va face în perioada 26-27 mai, iar în perioada 29-30 mai se va desfășura examenul de admitere la liceele care organizează preselecție, urmând ca rezultatele să fie afișate pe data de 4 iunie.

 Documente în dezbatere publică

 Vă informăm că a fost postat, spre consultare publică, pe site-ul Ministerului Educației naționale, la secțiunea ”Informare publică – Proiecte de acte normative” următorul pachet cu ”Proiectele documentelor care reglementează învățământul profesional cu durata de 3 ani, începând cu anul școlar 2014-2015”, care conține:

1. Metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional de stat cu durata de 3 ani.
2. Anexa 1 și Anexa 2 la Metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional de stat cu durata de 3 ani privind Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2014-2015.
3. Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani.
4. Calendarul admiterii în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani
5. Nota de fundamentare privind elaborarea planurilor cadru pentru învățământul profesional cu durata de 3 ani.
6. Planurile cadru de învățământ pentru clasele a IX-a, a X-a și a XI-a pentru învățământul profesional de 3 ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.