Alocaţie europeană pentru elevii a căror părinţi lucrează în străinătate


IMG_2363La acest moment sunt foarte puţini copiii din Gorj, câteva sute,  care beneficiază de alocaţia europeană pentru că părinţii lor lucrează într-un alt stat membru UE. Reglementată de Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, alocaţia europeană a devenit din 2007  un drept al copiilor romani ai căror părinţi muncesc legal într-un alt stat membru.

Pentru a obtine aceasta alocatie cetatenii romani trebuie sa fie salariati sau persoane care desfasoara activitati independente, aflate in somaj ca urmare a unei activitati salariale sau independente desfasurate in alt stat membru decat Romania, sa fie titularii de pensii care au copii in ingrijire si, de asemenea, pot beneficia si membrii de familie ai acestor persoane.

Este important ca unul  dintre părinţii copilului să lucreze cu forme legale în alt stat membru decat Romania si poate obtine aceasta alocatie atat pentru copilul sau care traieste in alt stat membru, cat si pentru copilul sau copiii sai care traiesc in Romania. Procedura consta in completarea formularului E 411 – cererea de informatii privind dreptul la  prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei si a formularului E 401 – atestat privind componenta familiei in vederea acordarii prestatiilor familiale.

„Sfătuiesc pe toti romanii care muncesc in UE să completeze formularul E 411 si sa-l depuna fie la autoritatea romana – Agentia Nationala (judeţeană) pentru plati si inspectie sociala, fie la autoritatea analogă din statul gazdă. Sursele de informatii cele mai directe, daca apar probleme, sunt primaria din localitatea de resedinta a cetateanului roman sau angajatorul acestuia. Este indicat ca documentele depuse la locul de resedinta sa fie trimise in copie si la Agentia Nationala pentru plati si inspectie sociala in tara, pentru a facilita cooperarea intre autoritatile competente  din cele doua state. De asemenea, sugerez cetatenilor români să se adreseze consulatelor sau ambasadelor României în statul de reşedinta, care sunt pregatite să ofere informatiile necesare”, a declarat eurodeputatul Minodora Cliveti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.