Inaugurarea Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale


CostoiuMinistrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat luni, 7 iulie, la inaugurarea Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA – Centre Régional Francophone d’Études Avancées en Sciences Sociales) din Capitală. În cadrul acestei ceremonii a fost dezvelită şi o placă inaugurală.

Ministrul Mihnea Costoiu a salutat înfiinţarea Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale, pe care îl consideră un vector important pentru întărirea vizibilităţii cercetării în limba franceză, în ştiinţele sociale, din Europa Centrală şi Orientală, demers susţinut şi de Ministerul Educaţiei în contextul mai larg al politicilor de multilingvism. „Îmi face o deosebită plăcere să subliniez că Ministerul Educaţiei din România sprijină activ programele de licenţă în limba franceză, precum şi programe de doctorat comune. La ora actuală, 23 de universităţi publice şi 16 universităţi private organizează specializări în limba franceză. Avem, de asemenea, 19 specializări în domenii non-filologice, mai precis în ştiinţe medicale, economice şi tehnice. Promovarea multilingvismului şi respectul pentru diversitatea culturală sunt piloni care stau la baza învăţământului românesc şi aş spune că limba pe care o avem în comun, franceza, coexistă cu limba română într-un spirit de dialog şi solidaritate. Promovarea multilingvismului face parte din angajamentele Ministerului român al Educaţiei de a sprijini inserţia profesională a noii generaţii de actori economici”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.
Misiunea CeReFREA este aceea de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a primi profesori, cercetători, doctoranzi şi post-doctoranzi în mobilitate şi de a susţine reţele de cercetare în domeniul ştiinţelor sociale prin conferinţe, evenimente ştiinţifice, seminarii şi programe. Proiectul se va baza pe cooperarea excelentă dintre partenerii internaţionali, ceea ce va conduce la crearea unei reţele de cercetători şi va face din Bucureşti un pol veritabil specializat şi o platformă de schimburi academice. Susţinut de Ambasada Franţei în România, acest proiect ambiţios este un instrument esenţial în menţinerea limbii franceze şi a valorilor sale de excelenţă.
La festivitate au mai participat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, secretarul perpetuu al Academiei Franceze, Hélène Carrère d’Encausse, cancelarul Institutului Francez la Bucureşti, Gabriel de Broglie, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, directorul CeReFREA, Ioan Pânzaru şi Ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul.(www.edu.ro)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.