Finanţarea va urma elevul din 2015


Deschidere premier 2Premierul  Victor Ponta a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că, începând cu anul 2015, întâi pentru şcolile primare, clasele I-IV, după aceea, în funcţie de posibilităţile bugetare, pentru gimnaziu, liceu şi universităţi, se va aplica principiul finanţării care urmează elevul.

„Este un principiu adoptat, dar pe care nu l-am aplicat, a faptului că finanţarea trebuie să urmeze elevul. Când vorbesc de tratament egal mă refer inclusiv la ceea ce statul român a promis şi încă nu a realizat în totalitate, anume principiul finanţării. Vorbesc deja de la şcolile primare, gimnaziale, faptul că finanţarea urmează elevul. Am avut o discuţie cu foarte mulţi reprezentanţi ai mediului şcolar privat sau confesional, şi sunt absolut convins că începând cu anul 2015, întâi pentru şcolile primare, clasele I-IV, după aceea în funcţie de posibilităţile bugetare, pentru gimnaziu, liceu şi universităţi, vom aplica principiul corect al finanţării care urmează elevul”, a declarat premierul.

Prim-ministrul a adăugat că, până la urmă, finanţarea publică vine din taxele şi impozitele pe care toţi părinţii, indiferent dacă au copii la o şcoală publică sau la una confesională, le plătesc, însă pentru aplicarea acestui principiu este necesară creşterea finanţării per ansamblu a educaţiei. „Am investit, în ultima perioadă, în infrastructură, în reparat şcoli, dar dacă nu investim în profesori, degeaba investim în şcoli, degeaba avem clădiri frumoase, dacă profesorii nu sunt respectaţi pentru munca pe care o fac şi nu simt că sunt recompensaţi pentru ea”, a spus premierul,  adăugând că respectarea principiilor autonomiei şi tratamentului pentru toate formele de educaţie e necesară şi trebuie îmbunătăţită.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s