Acord istoric între Guvern și federațiile sindicale din învățământ


constantin-huicaLa sfârșitul lunii octombrie 2014, federațiile sindicale din învățământ și Guvernul au semnat un Acord asupra unor măsuri care urmează să fie adoptate în domeniul învățământului. Deși este cunoscut în școli, acest Acord nu a fost dat publicității nici de Guvern și nici de sindicate. 

Prezentăm în cele ce urmează câteva din măsurile care se vor lua în învățământ începând cu anul 2015:

-Adoptarea până la 30 iunie 2015 a unei noi Legi a educației naționale, ale cărei prevederi să confere stabilitate sistemului educațional cel puțin pentru un ciclu de învățământ și care să conțină, ca titlu distinct, Statutul personalului din învățământ, în care să fie reglementate drepturile și obligațiile salariaților din învățământ;

-Deblocarea a cel puțin 2500 de posturi didactice auxiliare și nedidactice din unitățile de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

-1250 de posturi pe parcursul anului școlar 2014-2015

-1250 de posturi pe parcursul anului școlar 2015-2016

-creșteri succesive de salarii până în 2017, 10% pe an în două tranșe:

-5% din 1 martie 2015

-5% din 1 septembrie 2015

-creșterea salariilor personalului nedidactic, în medie, cu 35%, în următorii 2 ani, urmând ca până la finalul anului 2014 Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educației Naționale și Federațiile semnatare să găsească soluții.

-adoptarea actelor normative necesare, astfel încât plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru personalul din unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar, să se efectueze în primul semestru al fiecărui an.

-stipularea anuală, în Legea bugetului de stat, a obligativității autorităților administrației publice locale de a deconta, cu prioritate, cheltuielile de navetă ale personalului didactic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.