Profesorii vor justifica în 2015 cei 700 lei primiți pentru formare profesională


DSC00062Învățământul din România nu constituie o preocupare pentru presă decât în sensul mediatizării exemplelor negative, în acest sens sumele primite de cadrele didactice pentru formare profesională au constituit săptămâni la rând un subiect. Interesant că nimeni nu analizează faptul dacă aceste sume sunt utile ci de ce s-au primit și cum ar trebui ele justificate, de parcă profesorii ar fi mari evazioniști fiscali ca patronii unor gazete. Ministerul Fondurilor Europene  a oferit explicații despre suma de 700 de lei pentru dezvoltarea profesională pe care au primit-o cadrele didactice de la Ministerul Educației, în timpul campaniei electorale.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), a făcut cateva precizari  cu privire la suma de 700 de lei primită de cadrele didactice pentru dezvoltarea profesională, arătându-se faptul  nu este o cheltuială forfetară, ci o subvenție, adică o cheltuială eligibilă. „Cheltuielile efectuate în cadrul proiectului vor fi transmise de beneficiarul proiectului (Ministerul Educației Naționale) la AM POS DRU prin cereri de plată/ rambursare/ însoțite de un set de documente, în conformitate cu Instrucțiunile si Deciziile AM POS DRU, coroborat cu legislatia specifică in domeniu (Regulamente financiare). Beneficiarului proiectului, Ministerul Educatiei Nationale, este responsabil cu modalitatea de acordare a subventiei. Grupul tinta [profesorii – n.red.] nu trebuie să prezinte facturi, chitanțe etc. ca documente justificative deoarece această suma se acorda sub forma de subventie”, comunica Ministerul Fondurilor Europene..

MFE arată că fiecare cadru didactic are obligația de a face dovada cheltuirii banilor în scopul dezvoltării profesionale printr-un raport de activitate, care poate fi luat in calcul de Comisia Europeană ca document justificativ. De asemenea, MFE arata că profesorii care vor întocmi rapoarte fictive  vor fi verificati strict de Ministerul Educatiei Nationale, singurul care poate lua măsuri, ținând cont ca această institutie primeste rapoartele cadrelor didactice.

În cazul in care se constată că fondurile POSDRU, prin care s-a făcut plata profesorilor cu suma de 700 de lei, nu au fost utilizate cu bună-credință de către Ministerul Educației, vor urma o serie de verificări riguroase, însă până atunci, instituția beneficiază de prezumția de nevinovăție.

În același timp, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale a Comisiei Europene arată că Ministerul Fondurilor Europene are responsabilitatea de a verifica toate cheltuielile declarate de Ministerul Educatiei.

„Autoritatea de Management este responsabilă și să verifice daca produsele si serviciile cofinanțate sunt livrate și dacă cheltuielile declarate de beneficiari pentru operatiuni au fost suportate efectiv si in conformitate cu normele comunitare și naționale. În plus, sistemele de gestionare si control ale programului operational stabilite de Statul Membru ar trebui să asigure corectitudinea si regularitatea cheltuielilor declarate in cadrul programului operational. În cazul in care se constată nereguli, ar trebui luate măsuri pentru a recupera plățile efectuate nejustificat”, arată instituția.

Ministerul Educației a alocat suma de 700 de lei în data de 7 noiembrie, în timpul campaniei electorale, tuturor cadrelor didactice din țară, cu scopul dezvoltarii profesionale, precizând ca este vorba de continuarea unui proiect european mai vechi – „Suta de euro pentru cărți”.

In timp ce unele cadre didactice s-au bucurat de banii primiți, necesari pentru achizitionarea de materiale auxiliare necesare predarii la clasa, cateva zeci de profesori au refuzat să ii primească, ba chiar s-au simtit jigniti si au considerat ca Guvernul incearca să le cumpere votul. Multi dintre profesori au ridicat înca de atunci semne de intrebare cu privire la dovada cheltuirii sumelor acordate, dar si la posibilitatea de a fi obligati ulterior sa ii inapoieze. De reținut că în toată țara sunt doar câteva sute de profesori care declară meditațiile la fisc, doar câțiva în Gorj, deși în situația de evaziune fiscală sunt câteva sute, cel puțin, în fiecare județ. Interesant că aceste situații nu constituie o preocupare pentru presa românească.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, i-a asigurat insa pe profesori de faptul ca aceasta masura este una corectă, prin care încearcă să ajute la dezvoltarea profesională a acestora si le-a promis că nu vor fi nevoiți să înapoieze banii, ci doar să scrie intr-un raport cum i-au cheltuit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.