Elevii de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” laureaţi ai Concursului de proiecte „Lider European”


Lider_European_15-12-2014_055Concursul de proiecte „Lider European” derulat de Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în cadrul campaniei “Europa, casa noastră” și-a desemnat câștigătorii celei de-a patra ediții. Reprezentanţii Gorjului, elevii de la Colegiul Tehnic”General Gheorghe Magheru”, s-au întors cu o menţiune.

Concursul de proiecte Lider European are rolul de a dezvolta abilităţile de leadership ale elevilor şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de valorile şi temele europene. Acesta se derulează la nivel național și este deschis tuturor liceelor din România.
Printre echipele finaliste s-a aflat și echipa Colegiului Tehnic G-ral „Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu cu proiectul “Sunt cetăţean european, sunt educat!”. Obiectivele proiectului inițiat de elevii gorjeni a fost formarea independenţei de gândire, manifestarea unui interes activ faţă de drepturile omului, aprecierea importanţei modalităţilor democratice de luare a deciziilor, respectarea procedurilor legale şi a drepturilor celorlalţi, manifestarea unui interes constructiv pentru problemele comunităţii.
Echipa de proiect a fost formată din elevii Frățilescu Răzvan, Cican Ana, Cîrdei Adriana, Teodorescu Luchian coordonați de profesor Carmen Vulpe. Aceștia au luat una din cele cinci mențiuni în valoare de 100 euro.
Juriul a fost alcătuit din Dana Deac (jurnalist), Mircea Vasilescu (redactor-șef Dilema Veche) și Mirela Meiță (Director General Chelgate România). Premierea câştigătorilor programului “Lider European” s-a făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Spațiul Public European, centrul de informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Al treilea an de desfăşurare

„ Proiectul este în al treilea an de desfăşurare. În anul şcolar 2012/2013 am tratat următoarele aspecte ale educaţiei: educaţia pentru sănătate, educaţia ecologică şi educaţia pentru toleranţă.
Pentru că în mai 2014 au avut loc alegeri europarlamentare am abordat în anul şcolar 2013/2014 problema educaţiei pentru democraţie şi pentru drepturile omului. Democraţia presupune asumarea unei culturi politice specifice, fiind inseparabilă de educaţie. Viaţa socială nu ar fi posibilă dacă omul nu ar cunoaşte cum este organizată societatea, dacă nu ar fi conştient de locul lui în viaţa socială, de drepturile şi răspunderile ce-i revin.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: formarea independenţei de gândire, manifestarea unui interes activ faţă de drepturile omului, aprecierea importanţei modalităţilor democratice de luare a deciziilor, respectarea procedurilor legale şi a drepturilor celorlalţi, manifestarea unui interes constructiv pentru problemele comunităţii.
Proiectul a generat iniţiativa în rândul colectivului de elevi, implicarea, colaborarea, comunicarea între membrii acestuia, conştientizarea acestora că trăiesc în Uniunea Europeană. A crescut gradul de implicare a tinerilor în problemele comunităţii în care trăiesc, indiferent că provin din mediul urban sau rural.
Pentru că în acest an şcolar, 2014/2015, elevii mei au ajuns în ultimul an de liceu, fiind astfel la un capăt de drum şi la începutul unei cariere, fie ea profesionale, fie universitare, am hotărât împreună cu echipa de proiect că este bine să abordăm educaţia pentru profesie şi pentru carieră. Angajarea este un moment foarte important din viaţa unei persoane. Obţinerea unui loc de muncă presupune schimbarea stilului de viaţă, a programului zilnic, prioritizarea activităţilor, asumarea responsabilităţii”, ne-a declarat profesoara Carmen Vulpe.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.