Tehnică și creativitate la C.N.E.T.


 

 

Untitled-2 copy(1)Bogdan Negoiță și Cristian Păuna: „În echipă înveți să ai încredere, să îți susții partenerul și să nu gândești individualist”

Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu continuă să formeze tineri care demonstrează cu prisosinţă un nivelul înalt de pregătire, prin preocuparea pentru studiu, obţinerea performanţelor școlare și rezultate deosebite în activităţile extracurriculare. Printre acești tineri se numără și doi elevi de la profilul real, matematică-informatică, în clasa a XII-a: Bogdan Negoiță și Cristian Păuna.

Pe cei doi tineri îi leagă aceeași pasiune comună, aceea de a proiecta și asambla diverse dispozitive mecanice, iar de câteva săptămâni lucrează la un proiect comun. Este vorba despre un motor cu 8 cilindri, în bloc de aluminiu, antrenat de solenoizi ce acționează în stagii pentru fiecare cilindru, pe care liceenii l-au proiectat și desenat tehnic.
După absolvirea liceului, Bogdan Negoiță își dorește să urmeze Academia Tehnică Militară din București. Până atunci însă lucrează alături de prietenul său Cristian Păuna la primul lor proiect comun. „În ultimele săptămâni am mers în dese rânduri la U.M. Rovinari, acolo unde se execută diferite operațiuni tehnice (frezare, decapare, tăiere în bloc masiv de aluminiu ș.a.), în vederea proiectării diverselor ansambluri ale motorului: ansamblele principale, arborele cotit, bielele, blocul motor, pistoanele și suporturile pentru bobine. Toate acestea sunt realizate la un strung CNC programabil. Mergem în fiecare săptămână la U.M. Rovinari pentru a verifica precizia executării pieselor din oțel, aluminiu, nichel și cupru”, ne-a declarat Bogdan Negoiță.

„Acest proiect ne permite să ne concentrăm
pe valorificarea propriilor idei și competențe”

După finisarea blocului motor, în urma operațiunilor desfășurate la uzină, cei doi se vor apuca de partea electrică, aceasta fiind o altă etapă extrem de importantă a proiectului, care presupune montarea solenoizilor (electromagneți) pe cămășile cilindrilor, realizarea axului cu came, a distribuitorului și releelor.
Cristian Păuna este la rându-i pasionat de tehnică din clasele primare. Acesta ne-a declarat că „cei 8 cilindri ai motorului sunt dispuși în V de 60 de grade. Acesta nu va fi pe combustie, fiind antrenat de câte 16 solenoizi dispuși în perechi de câte 2, acționând în stagii pentru fiecare cilindru, totul urmând a fi orchestrat de câte un sincronizator și distribuitor mecanic. Mult mai eficient ar fi un distribuitor digital, însă acesta nu are nicio atracție vizuală.” Tânărul pasionat de tehnică își dorește pe viitor să urmeze Facultatea de Construcții de la Timișoara, profilul de Instalații.
Cei doi tineri dedică în această perioadă câteva ore zilnic proiectului lor lucrând la soluțiile constructive și parametrii de reglaj. Vorbim deocamdată însă de un motor stativ, din cauza pregătirii pentru susținerea examenului de Bacalaureat, cei doi nu vor putea aloca suficient timp pentru realizarea și montarea unui tren de transmisie și atașarea acestuia pe un vehicul în miniatură.
Bogdan Negoiță și Cristian Păuna sunt încrezători în munca lor și se declară mulțumiți de stadiul actual al proiectului. „Munca în echipă presupune încredere. Suntem foarte buni prieteni în viața de zi cu zi. În echipă înveți să ai încredere, să îți susții partenerul și să nu gândești individualist. Acest proiect ne permite să ne concentrăm pe valorificarea propriilor idei și competențe. Suntem motivați să continuăm”, ne-au declarat cei doi tineri care dau viață pasiunii lor pentru tehnică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.