Reprezentantul elevilor are drept de vot în C.A-ul liceelor


 

 

photo1Preşedintele României  a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea Art. 96 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede că reprezentantul elevilor va avea drept de vot în şedinţele Consiliului de Administraţie din licee şi din unităţile de învățământ  postliceale. Această prevedere-elevii de peste 18 ani sunt în clasa a XII-a- se va aplica practic cu începutul noului an școlar, clasele a XII-a finalizând cursurile la finele lunii mai 2015.

Legea a fost adoptată de Senat, pe 15 aprilie 2015, şi modifică Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât reprezentantul elevilor să aibă drept de vot în şedintele Consiliului de Administraţie din licee şi din unităţile postliceale.Potrivit propunerii, reprezentantul elevilor în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ din ciclul liceal şi postliceal trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, respectiv să aibă 18 ani.În acest sens, elevii îşi vor desemna democratic reprezentantul, în acest for de decizie.

În cazul unităţilor de învăţământ care nu au ciclu liceal, este firesc ca reprezentantul elevilor să aibă statut de observator, se precizează în expunderea de motive la propunerea legislativă.Iniţiatorii precizează că, deşi în actuala lege a educaţiei se arată clar că la şedinţele Consiliului de Administraţie al unităţilor de învăţământ participă şi reprezentatul elevilor, cu statut de observator, această normă nu a fost aplicată corespunzător, iar la nivelul şcolilor gimnaziale, reprezentantul elevilor nu a mai fost invitat, situaţia repetându-se şi la nivel liceal.

Parlamentarii dau şi date statistice, precizând că, deşi legea nr. 1/2011 este în vigoare de trei ani, în doar 326 de unităţi de învăţământ (32,56%) reprezentantul elevilor participă la şedinţele Consiliului de Administraţie, în 218 unităţi participă parţial iar în 455 de unităţi de învăţământ ( 45,45% ) nu participă deloc. Astfel, doar în 54,33% din unităţile de învăţământ se respectă legea.

Parlamentarii arată că, prin participarea a şedinţele Consiliilor de Administraţie, elevii dobândesc experienţă în domenii precum finanţe, buget, resurse umane şi management şi creşte, de asemenea, gradul de responsabilizare socială a elevilor.Propunerea legislativă a fost semnată de deputaţi şi senatori de la PSD, PDL, PNL, PPDD, UDMR, PC-PLR şi independenţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.