FSLI a împlinit 25 de ani


FSLI FSLI 2 FSLI 3 FSLI 4 FSLI 5Cea mai importantă federație sindicală din învățământ-FSLI-a ajuns la 25 de ani de existență. Joi, 30 aprilie 2015, s-a organizat o întâlnire festivă onorată de foști miniștrii ai Educației și foști lideri sindicali. Gorjul a fost reprezentat la întâlnire de liderul USLI, profesorul Constantin Huică.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, un mesaj cu prilejul celebrării a 25 de ani de existență a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, arătând că ”problemele grave cu care se confruntă astăzi sistemul de educație din România demonstrează că este imperios necesară reconstrucţia lui”. ”La ceas aniversar, doresc să felicit Federația Sindicatelor Libere din Învățământ pentru cei 25 de ani de activitate. E o performanță în sine faptul că în tot acest timp v-ați remarcat ca un actor social puternic, punându-vă întreaga competență și experiență în slujba educației, pentru schimbarea calității învățământului”, se arată în mesajul şefului statului.

Klaus Iohannis arată că educația este pilonul de bază al unei societăți sănătoase, așa cum a arătat-o în ultimele decenii evoluția statelor care au mizat pe investițiile majore în acest domeniu. ”O națiune nu poate să performeze și nici să evolueze dacă sistemul de învățământ este deficitar și prezintă numeroase carențe. De aceea, în mandatul meu, așa cum am declarat-o în repetate rânduri, educația constituie o prioritate națională, fiind cea mai importantă resursă de care dispunem, ca națiune. Dar de aici însă și până la a transforma această resursă într-una care să contribuie substanțial și decisiv la progresul și la prosperitatea societății românești, depinde de modul în care noi, ca decidenți, ne raportăm la sistemul educațional”, consideră preşedintele Iohannis.

Problemele grave cu care se confruntă astăzi sistemul de educație din România demonstrează, fără doar și poate, că este imperios necesară reconstrucția lui”, transmite preşedintele, adăugând că ”reforma sistemului educațional trebuie așezată cu calm, fără agitație și scandal, astfel încât să fie implementată gradual, într-o perioadă de timp rezonabilă”.

Potrivit şefului statului, chiar dacă rezultatele nu vor fi imediate, numai prin stăruință, consens și printr-un efort comun, putem produce schimbarea atât de mult necesară. ”Pas cu pas, vom putea obține un sistem de învățământ performant, care să răspundă cerințelor pieții și să aducă României acel statut pe care îl râvnim, de țară cu un sistem de educație de înaltă calificare și performanță. Reforma în educație trebuie gândită foarte bine, fiind un mecanism foarte complicat şi foarte scump. Pentru a avea însă o șansă, România trebuie să investească masiv într-un nou sistem. Dar ce și cum trebuie făcut în detaliu, nu este rolul președintelui să spună, să dea lecții sau să impună soluții. Rolul meu este să fac în așa fel încât toate forțele politice să accepte un plan pe termen lung, iar toți ceilalți factori implicați să implementeze această mare reformă care ne așteaptă. Nu îmi imaginez că această regândire a sistemului educațional se poate face în afara concursului oferit de sindicate. Dimpotrivă, mă bazez foarte mult pe dumneavoastră și vreau să lucrăm cot la cot pentru succesul acestui proiect de țară”, mai spune preşedintele în mesajul transmis cu prilejul a 25 de ani de existenţă a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.