70 de ani de învățământ superior medical la UMF Târgu-Mureș


UMF invitati UMF  2 UMF  1

În perioada 21-22 mai 2015, UMF Tîrgu Mureș a organizat, împreună cu Universitatea Iordaniană din Amman, cel de VI-lea Congres Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie. Pe lângă partea științifică, de înalt nivel, implicarea Caselor Regale din cele două țări a reprezentat un plus consistent pentru întreaga manifestare.

Manifestarea a beneficiat de Înaltul Patronaj al Prințesei Muna Al Hussein a Iordaniei și a avut  ca oaspeți de onoare chiar pe Alteța Sale Regală Printesa Muna Al Hussein din Iordania alături de prof. dr. Ekhleif Tarawneh, președintele Universității Iordaniene și pe prof. dr. Muawyah Al Bdour, decanul Facultății de Medicină. Alături de aceștia, la congres au participat miniștrii sănătății din Iordania și din România, ambasadori, precum și peste 130 de medici, profesori, ofițeri superiori și parlamentari din Iordania.

Altețele Sale Regale, Principesa Margareta și Principele Radu ai României au vizitat Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș în data de 20 mai 2015. Cu această ocazie, Principesa Margareta a dezvelit  efigia Regelui Mihai I al României, s-a întâlnit cu studenții merituoși ai UMF și cu elevii olimpici din județul Mureș și a lansat în  cartea initulată: ”Margareta, mărturia unui sfert de veac regal”. Principele Radu a susținut în fața studenților militari, în Amfiteatrul de la Medicină legală, conferința intitulată: Familia Regală și Armata României.

Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei, mama suveranului hașemit, Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea, a efectuat o vizită oficială în România, începând de miercuri până duminică, ocazie cu care a participat la o serie de activități organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, la împlinirea a 70 de ani de la înființare și a efectuat o vizită privată la Castelul Regal de la Săvârșin, a anunțat Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I.

Colaborare româno-iordaniană

Principesa Moștenitoare Margareta a luat parte la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș Principesei Muna a Iordaniei și profesorului dr. Ekhleif Tarawneh, președintele Universității Iordaniene.

Potrivit programului remis presei, în continuarea vizitei în municipiul Târgu Mureș, Principesa Moștenitoare Margareta și Principesa Muna a Iordaniei au vizitat Centrul de simulare și abilități practice al Universității de Medicină și Farmacie. În aceeași zi, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au luat parte, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, la lucrările de deschidere ale celui de-al VI-lea Congres de Medicină și Farmacie Româno-Iordanian, aflat sub Înaltul Patronaj al Principesei Muna.

În cursul serii, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principesa Muna a Iordaniei au luat parte, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, la concertul de gală oferit de Universitatea de Medicină și Farmacie. Concertul a fost susținut de Filarmonica de Stat din Târgu Mureș. În încheierea zilei, oficialitățile municipiului Târgu Mureș și conducerea Universității de Medicină și Farmacie au oferit un dineu în onoarea Familiilor Regale română și iordaniană.

Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Universitatea din Amman și Prințesa Muna al-Hussein au organizat la Târgu Mureș a VI-a ediție a Congresului Româno-Iordanian, ocazie cu care s-a aniversat și împlinirea a 50 de ani de relații diplomatice între România și Iordania. Evenimentul a fost organizat și în contextul manifestărilor dedicate împlinirii a 70 de ani de învățământ medical la Târgu Mureș și a fost patronat de Ministerul de Afaceri Externe, respectiv a Ambasadei României în Iordania.

”Vorbim de strângerea unor relații. Iordania este o țară extrem de importantă în regiune, este o țară cu puternic potențial inclusiv financiar, este o țară foarte sigură într-un context nesigur limitrof și mai ales are o experiență de colaborare pe linia medicală cu România care se întinde pe câteva zeci de ani înapoi. Cred că acest potențial merită reactivat, mă refer inclusiv la posibilitatea de a primi studenți iordanieni la studiile de limbă engleză sau chiar de limba română la Târgu Mureș, în perioada care urmează”, a declarat rectorul UMF Târgu Mureș, profesorul  Leonard Azamfirei, pentru Agerpress. Potrivit acestuia, în Iordania există o foarte bună percepție a învățământului medical din România, având în vedere că aproape 3000 de medici iordanieni sunt absolvenți de medicină din România, inclusiv ministrul Sănătății din această țară, iar anul trecut Congresul Româno-Iordanian a fost găzduit de Iordania.

În cadrul congresului româno-iordanian de la Târgu Mureș s-a mers pe 3 direcții mari, respectiv medicină, medicină dentară și farmacie, iar la nivel de medicină s-a axat pe două subdomenii, respectiv medicină clinică și medicină paraclinică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.