Elevii din Gorj susţin Evaluarea Naţională luni şi miercuri


FraudaEvaluarea Naţională debutează luni, 22 iunie, cu examenul la Limba si literatura română. Absolvenţii claselor a VIII-a trebuie să fie în sălile de examen până cel târziu la ora 8:30, proba scrisă începe la ora 9:00 şi durează 2 ore.  Elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă şi vor fi supravegheaţi de doi asistenţi. Examenul este înregistrat audio şi video.

Luni inceî  Evaluarea Naţională. Absolventii claselor a VIII-a vor sustine proba scrisă la Limba şi literatura română, examen care evaluează competenţele pe care le-au dobândit în învăţământul gimnazial.

Calendar Evaluarea Nationala 2015
22 iunie 2015                   Limba şi literatura română – proba scrisă
24 iunie 2015                   Matematica – proba scrisă
26 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)
26 iunie 2015                   Depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)
27 – 29 iunie 2015            Rezolvarea contestatiilor
30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Examenul începe la ora 9:00 şi durează 2 ore, iar accesul elevilor în săli este permis până cel tarziu la ora 8:30. Elevii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetica, potrivit metodologiei de examen.

Fiecare elev primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care trebuie să îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea in care sunt trecute în actul de identitate, şi apoi să completeze celelalte date de pe colţul care va fi lipit după ce profesorii distribuie subiectele în sală şi dupa ce asistenţii din săli verifica toate datele şi semnează in interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată.

Fiecare elev va primi, în timpul examenului, atâtea coli tipizate şi ciorne marcate cu stampila şcolii câte le sunt necesare. La fiecare coală primită, elevii trebuie sa completeze datele personale, în colţul care urmează sa fie lipit. Metodologia prevede că „pentru lipirea colţului lucrării se foloseste lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru toti elevii din unitatea de învăţământ”.

Elevii sunt supravegheaţi de câte doi asistenţi în fiecare sală de examen. Aceştia sunt profesori care predau altă materie decât cea la care sunt examinaţi absolvenţii de gimnaziu. Un asistent sta în faţa clasei, iar celălalt in spatele clasei. Ei sunt responsabili cu asigurarea ordinii si a liniştii în sală, iar dacă observă încălcări ale regulilor trebuie să-l sesizeze pe preşedintele comisiei de examen.

Din momentul în care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate să intre în sala de examen si niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă preda lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia, stipulează metodologia. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai sustine Evaluarea Naţională în aceasta sesiune.

Metodologia precizează ca, în cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, este însoţit de unul dintre asistenţi, până la întoarcerea în sala de clasă. Însă timpul alocat rezolvării subiectelor nu se modifică şi nu se prelungeşte.
Elevii trebuie să folosească numai cerneala sau pasta de culoare albastră, pentru scrierea răspunsurilor la subiecte, iar pentru trasarea schemelor si a desenelor – numai creion negru. La examenul de Matematică, absolvenţii de gimnaziu pot sa utilizeze instrumente de desen.
La expirarea celor 2 ore de examen, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit.
Elevii numerotează foile, sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini (de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini). Le predau apoi asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predării lucrării si a numărului de pagini. Trei elevi rămân în sala, până la predarea ultimei lucrari.
Dacă un candidat refuză sa predea lucrarea scrisă, atunci el este eliminat din examen şi nu va mai putea participa la probele următoare.
Evaluarea şi notarea lucrărilor se realizează de către doi profesori, care lucrează obligatoriu în săli separate. În cazul în care diferenţa dintre notele date de către cei doi evaluatori este de cel mult 1 punct, nota finală este media aritmetică a acestora, cu două zecimale, fără rotunjire. Dacă diferenţa de note este mai mare de 1 punct, lucrarea este recorectată de alţi doi profesori evaluatori, stabiliţi de preşedintele comisiei, iar nota acordată de acestia este nota finală.
În 2015, în clasele în care elevii dau examen, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se evaluează şi se depozitează lucrările scrise ale elevilor – vor fi camere functionale de supraveghere video si audio.

Comisiile de examen sunt obligate să verifice aceste inregistrari audio-video, prin sondaj, după fiecare probă scrisă. În cazul în care la această verificare sunt sesizate nereguli, fraude sau tentative de fraudă, dar şi în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, comisia trebuie să verifice inregistrările audio-video din toate salile de examen din acea şcoală. În cazul in care un elev este prins astfel ca a copiat, el primeste nota 1.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.