Proiect european pentru integrarea persoanelor defavorizate la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru


IMG_0222 IMG_0243În perioada 11-15 iunie 2015, Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru” și Fundația Cultural Științifică ”Gheorghe Magheru” au fost gazda ultimei întâlniri a proiectului ”A new Entrans ” prin intermediul căruia- alături de parteneri din Spania, Gemania, Turcia și Ungaria- s-au prezentat rețele de bune practici în ceea ce privește integrarea persoanelor defavorizate, provenind din rândul minorităților, sau din alte grupuri cu risc sporit de discriminare.

Printre invitații care au contribuit la succesul întâlnirii prin calitatea temelor de dezbatere propuse s-au numărat Romeo Chiriac, director AJOFM Gorj, reprezentanți ai Ascociației Psihologilor Gorjeni și Ramona Jivulescu, coordonatoarea mediatorilor pentru romi.
Astfel, participanții au fost foarte interesați de rolul AJOFM și de modul în care aceasta se implică în rezolvarea problemelor persoanelor provenite din grupuri vulnerabile, de activitățile derulate de mediatorii pentru romi, precum și de proiectele cu finanțare europeană vizând asigurarea formării pentru persoanele provenite din grupuri vulnerabile derulate de APSG.
Un real interes a stârnit vizita participanților în comuna Telești, sat Buduhala la centrul patronat de organizațiile germane Agape.de, AI Cuza Heidelberg și Agape Gorj coordonate de Josef Herlo și Christine Weittman. Aici, participanții au avut bucuria să-i observe la lucru pe tinerii din sat care sub îndrumarea unor meșteri populari deprindeau tainele unor meserii tradiționale dar pe cale de dispariție. De asemenea, o mare surpriză pentru aceaștia a fost să-l întâlnească chiar pe domnul Herlo care împreună de domnii profesori Cristian Gîrdu și Gheorghe Schintee realizau o vizită de monitorizare în cadrul centrului. Participanții au fost impresionați să audă că produsele realizate de elevi sunt apoi vândute în țări europene și că astfel aceștia pe lângă faptul că învață o meserie care îî ține departe de tentațiile străzii au oportunitatea să obțină un mic sprijin financiar care să-i ajute să-și continue studiile.
În această vizită participanții au fost însoțiți de primarul Romulus Bîldea și de membri ai Consiliului Local Telești care au prezentat posibilitățile de dezvoltare ale localității și care au manifestat interesul în viitoare colaborări.
La finalul activităților, participanții au avut o zi dedicată acțiunilor culturale, în care au putut vizita Biserica Monument istoric din Telești unde preotul Cătălin Popescu a pregătit o serie de materiale inedite, mănăstirile Crasna, Mănăstirea Polovragii, Muzeul Județean Gorj, Ansamblu ”Constantin Brâncuși.”
Dintre concluziile cele mai relevante creionate la finalul întâlnirii pe lângă aprecierile legate de calitatea participanților și a dezbaterilor se remarcă interesul acestora pentru efectuarea unor vacanțe în localități din județul Gorj, dar și o posibilă viitoare colaborare între Școala Gimnazială Telești și o școală spaniolă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.