Preșcolarii din familii defavorizate vor primi tichete sociale


 

 

Balesti 7Preșcolarii care provin din familii defavorizate și care nu lipsesc nemotivat de la gradiniță vor primi tichete sociale începând de anul viitor. Ajutorul de stat va fi de minimum 50 de lei după cum prevede un proiect legislativ aflat în dezbaterea Parlamentului.

De anul viitor, copiii înscriși în program, care frecventează zilnic grădinița, ar putea primi tichete sociale în valoare minimă de 50 de lei, potrivit unui proiect legislativ votat recent de senatori.
Pentru a crește accesul și prezența în învățământul prescolar a copiilor dezavantajati, senatorii au votat propunerea legislativa L264/2015 privind acordarea unor beneficii sub forma de tichete sociale.

Potrivit actului legislativ, valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educațional va fi 0,1 indicator social de referinta (ISR) pentru fiecare copil înscris in program. Astfel, fiecare beneficiar va primi cel puțin 50 de le, valoarea ISR fiind de 500 de lei. Bineînțeles, autoritatile administratiei publice locale pot aproba alocarea unui sprijin cu valoare nominală mai mare de 50 de lei în situatii speciale prevăzute de lege.

Condiții pentru a beneficia de ajutorul social:

– vârsta minimă a copilului să fie de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent;
– copilul să nu fie mai mare de 6 ani, vârsta împlinită dupa data de 1 septembrie a anului scolar curent;
– venitul lunar pe membru de familie să fie de până la doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană.

Important

 Pentru a beneficia de tichetele sociale, copiii trebuie să frecventeze zilnic grădinița, cu exceptia absențelor motivate, astfel:

– absente medicale – motivate – au nevoie de scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care au lipsit;
– învoiri – învoiri făcute de părinți, pentru o perioadă de maximum 3 zile pe lună, cu condiția anuntarii cadrelor didactice;

Propunerea a primit deja avizele favorabile de la Comisiile de specialitate ale Senatului, Consiliului Legislativ si Consiliul Economic si Social. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional, iar apoi să fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis si publicat in Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.