Rezultate finale la Definitivat rotunjite la contestații


Def  1Examenele naționale din acest an, pentru elevi sau pentru profesori,  au arătat carențe mari ale evaluatorilor, contestațiile aducând  schimbări consistente în privința rezultatelor finale. Peste 3 procente în plus din numărul de candidați la Definitivat s-au salvat în țară, un procent foarte mare dacă este să ne raportăm la anii trecuți. Cu siguranță, în anii viitori numărul celor care vor face contestații la examene va fi mult mai mare.

Potrivit site-ului oficial al MECS, rata finală de promovare în sesiunea 2015 a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, după soluţionarea contestaţiilor, este de 49,25%. În cifre,  au luat definitivatul 3.363 de candidaţi dintre cei 6.829 care au obţinut note la proba scrisă.

”Comparativ cu ponderea notelor peste 8 înregistrate înainte de depunerea contestaţiilor (46,23%), se constată o creştere cu 3,02%. Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, toţi candidaţii care au obţinut note peste 8 au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar”, precizează MECŞ.
Ponderea notelor între 8 şi 10 atinge valori de peste 55% în judeţele Sibiu (62,4), Cluj (60,2), Harghita (58), Covasna (57,8) şi Iaşi (56,7). Valori sub 35% apar în judeţele Caraş-Severin (33,8), Giurgiu (33,3) şi Mehedinţi (25). În Capitală, 55% dintre candidaţi au obţinut note peste 8, arată MECŞ. Au fost depuse 2.411 contestaţii, dintre care au fost admise 1.569. Potrivit sursei citate, 207 candidaţi au primit note peste 8 în urma soluţionării acestora. Numărul total al notelor sub 5 a fost 661 (497 înainte de contestaţii), iar al celor între 9 şi 9,50 – 165. Cele mai multe note au fost înregistrate pe segmentul 8-10 – 3.363. Numărul notelor de 10 a rămas neschimbat – 20.
Conform MECŞ, au fost admişi să participe la proba scrisă doar candidaţii care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs ‘Bine’ sau ‘Foarte bine’ şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.
Astfel, dintr-un total de 10.297 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi să participe la proba scrisă 9.385. Au fost prezenţi la această probă (susţinută la 127 de discipline) 6.844 de cadre didactice. 13 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentative de fraudă. Afişarea rezultatelor finale a avut loc atât la centrele de examen, cât şi online, pe site-ul dedicat – http://definitivat.edu.ro.

Cinci candidați fericiți la Gorj după contestații

Un număr de 67 de cadre didactice din Gorj  din cele 133 care au susținut anul acesta Definitivatul au fost nemulțumite de rezultatele obținute la examen, astfel că au depus contestații. Cinci dintre acestea au avut și un rezultat pozitiv, promovând examenul în urma recorectării lucrărilor. Astfel, la nivelul județului Gorj, 56 dintre cei 133 de profesori au obținut o notă mai mare de 8 la Definitivat. Procentul este inferior cu circa 10% mediei pe țară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.