Proiect Comenius Multilateral la final: ”Moștenirea trecutului, temelie pentru viitor”


Proiect 1 Proiect 2 Proiect 3 Proiect 4 Proiect 5 Proiect 6În perioada 1 august 2013-31 iulie2015, Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești a implementat cu parteneri din Polonia, Turcia și Spania Proiectul Comenius Multilateral ”Heritage of the past-foundation for the future”. Pe lângă alte reușite derivate din obiectivele realizate ale proiectului amintit, activitățile derulate în comun sau separat dar pe aceleași coordonate au permis să se construiască o legătură foarte strânsă între parteneri. Inițierea proiectului a avut ca scop marcarea Anului European al Cetățenilor prin activități organizate în școli, moment care să dezvolte gradul de conștientizare a tinerilor în ceea ce privește impactul pe care trecutul îl are pentru viitorul vieții lor.

Proiectul Comenius Multilateral ”Heritage of the past-foundation for the future” a presupus patru întâlniri de lucru între parteneri și o vizită introductivă de organizare desfășurată în România,țara organizatoare. Cele mai importante obiective ale proiectului au fost legate de a dezvolta motivația elevilor de a învăța prin atragerea acestora în învățarea de tip non-formal, întărirea relațiilor între generații care să evite obișnuitele ”conflicte” între generații, dezvoltarea spiritului de toleranță și respect reciproc între parteneri, acceptarea diferențelor culturale și a modului de trai ce derivă din acestea, construirea de punți între elevii și profesorii din cele patru țări. S-a avut în vedere și creearea unui parteneriat de susținere a integrării sociale a elevilor.

Două părți ale aceluiași proiect

Proiectul a avut două părți punctate foarte bine de organizatori. Astfel, în prima parte, s-a urmărit descoperirea propriilor ”rădăcini” împărtășite în context european, identificarea unor asemănări de la o țară la alta. Una dintre cele mai importante s-a referit la cultura prelucrării lemnului, elevii și profesorii de la Bălești având ca patron spiritual pe Antonie Mogoș, un artist al lemnului recunoscut internațional. Dar ca toți gorjenii, toți ne revendicăm de la moștenirea marelui Constantin Brâncuși, inegalabilul sculptor care este cunoscut și apreciat în țările partenere și a devenit și mai cunoscut după ce partenerii noștrii au vizitat Gorjul.Participanții la proiect au reușit să rememoreze trecutul din punct de vedere istoric(fotografii vechi, vizite la muzee și monumente, legende și povestiri ale așezărilor și locurilor din zonă); cultural(artă populară, meșteșuguri, muzică veche, legende, jocurile copilăriei, tradiții culinare, obiceiuri de sărbători, marcarea unor evenimente speciale din viața omului ca nunta sau botezul).
Cea de-a doua parte a Proiectului a fost dedicată moștenirii pe care tânăra generație actuală o va lăsa, la rândul ei, urmașilor. Pentru prezent sunt două mari dileme din perspectiva viitorului: Ce aș vrea să arăt copiilor mei-adică tradiții străvechi, locuri naturale, obiceiuri pentru o viață sănătoasă-și –Ce nu aș vrea să arăt copiilor mei-adică poluare, droguri, obezitate, alcool ș.a. Practic elevi și profesori au lucrat la toate acestea, produsele finite-în format electronic și în limba engleză-putând servi pentru informare și dezbatere și elevilor din alte școli nu doar din cele partenere.
Profesorii și elevii din Bălești vorbesc despre metoda ”photo-voice” ca modalitatea principală în derularea activităților proiectului. Dacă apelăm la Wikipedia, aflăm că ”photo-voice” este o metodă care combină fotografia cu acțiunile sociale ale oamenilor. Astfel,participanților li sesolicită să reprezinte comunitatea lor sau punctul lor de vedere prin fotografii pe care să le discute împreună,să dezvolte narațiunea(povestirile despre ele). Acest lucru se face cu intențiade a da o profunzime, de a arăta concepția participanților în legătură cu înțelegerea circumstanțelor legate de acestă temă și speranțele lor pentru viitor.
Elevii din proiect, din toate cele patru țări participante, au făcut fotografii interesante, au găsit fotografii vechi pe care le-au pus în valoare, au elaborat diverse texte despre ele. Aceste lucrări au fost expuse deja în expoziții la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Biblioteca Județeană ”Christian Tell” și se vor regăsi în perioada următoare și pe website-ul proiectului http://www.comeniusheritage.com.

Colaborare între țări
Profesorul Cornel Șomâcu, coordonatorul proiectului, a declarat pentru ȘCOALA GORJEANĂ: ”S-a lucrat foarte mult în echipă-români,polonezi, turci și spanioli-experiență favorizată și de existența rețelelor de socializare. În mod practic, elevii au lucrat, s-au consultat și au abordat aceleași tematici. Întâlnirile din fiecare țară nu au fost decât începuturile unor relații profesionale și amicale care s-au dezvoltat în timp. Ca profesor de istorie m-am bucurat că s-a pus foarte mult accentul pe interferențele cultural-istorice, pe obiceiurile și tradițiile fiecărui popor, acolo unde am constatat foarte multe asemănări. Bineînțeles, asemănările și deosebirile, diversitatea într-un cuvânt, caracterizează Uniunea Europeană și sunt un motiv de mândrie și de apartenență la marea familie europeană.”
Pentru Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești provocarea a fost cu atât mai mare cu cât a trebuit să se ocupe să asigure coordonarea acestui proiect. Acest lucru a presupus asigurarea managementului general, monitorizarea rezultatelor, comunicarea cu partenerii și, bineînțeles, organizarea expoziției finale și a conferinței de diseminare. ”Proiectul a avut-spune Cornel Șomâcu-o mare vizibilitate atât în România cât și în țările partenere. Cel puțin în România și Polonia s-au realizat emisiuni de televiziune cu această temă, în toate cele patru țări au apărut materiale de presă cu privire la activități, administrațiile locale, comunitățile locale și părinții elevilor au participat direct la întâlniri, au fost distribuite materiale de diseminare pe site-urile școlilor și Facebook. Poate cea mai interesantă situație s-a petrecut în Spania, acolo unde profesorii spanioli au ținut să remarce faptul că au fost pentru prima dată reuniți cu toții având în vedere că ei funcționează în mai multe locații și cu programe diferite.
Pentru școala noastră a fost o oportunitate deosebită de a mări vizibilitatea la nivel local, județean și național. În activitățile desfășurate cu acest prilej am reușit să atragem mai multe ONG-uri, autoritățile locale din toate cele patru țări ne-au fost aproape iar părinții au fost parteneri activi.”
Elevii și profesorii din Bălești au efectuat 32 de mobilități. Au fost implicați în proiect 200 de elevi și 24 cadre didactice din România iar activitățile realizate, au fost realizate 22 de activități.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.