Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius la Târgu-Jiu


TomescuDuminică, 25 octombrie 2015, la Târgu Jiu are loc un recital de vioară susținut de artistul Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu. Recitalul este pricinuit de împlinirea a 77 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Brâncuși, de la Târgu Jiu. Alexandru Tomescu a câştigat, în 2007 și, ulterior, în 2013, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii, dreptul de a folosi timp de cinci ani vioara Stradivarius Elder Voicu. Acest instrument, la care timp de patru decenii a cântat Ion Voicu, este considerat a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradiovarius din lume.

Adrian Tudor, viceprimar de Târgu-Jiu și inițiatorul acestei manifestări,a declarat pentru ȘCOALA GORJEANĂ: ”Ideea a apărut  atunci când Alexandru Tomescu a lansat Turneul Stradivarius și când l-am ascultat spunând că vioara aceasta aparține poporului român și că vrea să ajungă peste tot în țară, ca fiecare român să asculte acordurile viorii Stradivarius. Demersul nostru s-a bazat pe  binecunoscută frumoasa prietenie dintre George Enescu și Constantin Brâncuși, doi dintre cei mai mari români pe care i-am dat pământului, și știm cât de mult l-a apreciat Brâncuși pe Enescu, precum și muzica pe care acesta a compus-o. De aceea vrem ca acordurile viorii Stradivarius să cânte la Târgu Jiu melodiile compuse de Enescu; în memoria celor două genii”.

Circa  600 de invitații au fost epuizate foarte repede, ele fiind primite gratuit de către oricine a solicitat acest lucru de la primăria orașului. Alexandru Tomescu revine la Târgu Jiu după mulți ani și cu o experiență foarte vastă căpătată pe cele mai mari scene ale lumii. Adolescent fiind, violonistul a participat și a câștigat trofeul concursului ”Oprheus” organizat de Liceul de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu.

„Este un moment extraordinar – mă bucur din toată inima că în următorii cinci ani voi putea duce mai departe proiectele mele muzicale împreună cu acest instrument de excepţie. După cele trei mari integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe şi Bach – voi merge încă şi mai departe, propunând publicului alegeri de repertoriu şi mai îndrăzneţe. Vioara Stradivarius îşi va păstra rolul său social, acţiunile caritabile în care sunt implicat se vor dezvolta mai departe, alături de partenerii de la Hope and Homes for Children România. Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a şti că prin intermediul muzicii, poţi sensibiliza oamenii şi poţi schimba în bine vieţile multora dintre cei aflaţi în nevoie. Pentru mine este cea mai importantă răsplată, cea care-mi dă de fiecare dată energie pentru a merge mai departe.”, declara, în 2013, Alexandru Tomescu, pentru Radio România Cultural.

”Evenimentul are ca scop promovarea Ansamblului Brâncușian de la Târgu Jiu, ridicat în urmă cu 77 de ani. Tocmai de aceea ne-am dorit foarte mult, atât noi cât și Alexandru Tomescu, ca vioara să fie ascultată la Masa Tăcerii. Condițiile impuse de către firma de asigurare a viorii nu ne-au fost favorabile în această perioadă și ca atare a trebuit să avem o alternativă într-un spațiu închis, o sală de evenimente. Datorită cererii foarte mari de invitații din partea târgujienilor, și nu numai, pentru că vin mulți din afara orașului, a trebuit să identificăm o sală care să arate bine, să aibă spațiu și să ne reprezinte estetic. Evenimentul va fi preluat de Televiziunea Română, prin TVR Craiova, și vrem să fim atenți la fiecare detaliu”, a mai spus Adrian Tudor pentru presa locală.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.