Istoria recentă a României studiată la Cercul de Istorie de la Liceul Teoretic Novaci


 

Novaci 4 Novaci 3 Novaci 2 Novaci 1

  Catedra de istorie a Liceului Teoretic Novaci a avut de-a lungul timpului în componența sa personalități remarcabile  precum regretatul profesor Dumitru Micu Popescu, cel care si-a pus o mare parte din viață în slujba acestei prestigioase instituții de învățământ. Liceul Teoretic Novaci propune acum un Curs de Istorie Recentă.

Această adevărata tradiție este continuată , ca o datorie de onoare peste timp, de profesoarele  Alina Țicu  și Narcisa Hohoi care s-au numărat printre cele 22 de cadre didactice de istorie din județul Gorj, participante la Cursul de formare din cadrul proiectului cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane:POSDRU\153\1.1\S\142342.

În cadrul acestui proiect POSDRU, în anul școlar 2015-2016 se desfășoară la liceul nostru Cercul de istorie cu tema „Istoria recenta a României. Pachet educațional pentru cursul opțional de istorie.”  Acest proiect se va concretiza în anii școlari următori într-un curs opțional. Pe parcursul acestui an se urmărește parcurgerea , timp de zece întâlniri,  a unor teme de istorie recentă, dintre care amintim: Decembrie 1989.Caderea regimului comunist – 2  întâlniri; Consolidarea democrației în România postcomunistă – 3 întâlniri;  Rezistența armată în munț-+i-2 întâlniri; Rezistența în lumea rurală-1 întâlnire;  Proteste muncitorești – 1 întâlnire; Elevi în rezistența anticomunistă-1 întâlnire.

Aceste întâlniri , organizate sub forma unor ședințe publice, coordonate de catedra de istorie a Liceului Teoretic Novaci, urmăresc prezentarea factorilor sociali si politici ce au dus la criza sistemului comunist si la evenimentele din anul 1989. Stalinizarea României de după 1947, planurile cincinale, așa-zisa „dictatura a proletariatului”, colectivizarea forțata, sistemul detenționar – Gherla , Aiud, Portița -, regimul neostalinist al lui Ceaușescu, anul 1989 sunt doar câteva dintre temele propuse de cursul opțional care, cu siguranța, va trezi interesul liceenilor noștri pasionați de istorie.

Prof. Alina Țicu

 

Un gând despre “Istoria recentă a României studiată la Cercul de Istorie de la Liceul Teoretic Novaci

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.