Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, reales în funcția de președinte al Societății de Științe Istorice din România


 

 

DSC00060

Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, s-au desfășurat la Facultatea de Istorie a Universității din București, lucrările Conferinței Naționale a Societății de Științe Istorice din România. Gorjul a fost reprezentat de profesorii de istorie  Dorina Nichifor, Marcela Mrejeru, Cornel Șomâcu ș Andrei Popete-Pătrașcu, membrii ai Consiliului Național ai acestei structuri reprezentative a istoricilor din România.

Convocată o dată la patru ani, Conferința Națională analizează și aprobă rapoartele de activitate ale Biroului Național Executiv și Comisiei de Cenzori, propunerile de modificări și completări ale Statutului și alege Biroul Național Executiv (președinte, prim-vicepreședinte, secretar general, secretar trezorier, vicepreședinți și membri în Biroul Executiv Național). Au luat cuvântul în deschiderea Conferinței Naționale a Societății de Științe Istorice din România,conf. univ. dr. Florentina Nițu (Decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității București), prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (președintele Societății de Științe Istorice din România),  Ion M. Ioniță (redactor șef Revista Historia”) și Dorin Matei (redactor șef Revista Magazin Istoric”).

Programul celor peste 50  de delegaţi prezenţi la Conferinţă, din partea filialelor S.Ş.I.R. a cuprins: prezentarea Raportului Biroului Național Executiv al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România cu privire la mandatul 2011-2015, de către prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președintele S.Ș.I.R., a Raportului Comisiei de Cenzori,cu privire la activitatea financiară în perioada 2011-2015 (prof. Monica Taşcă, Filiala Braşov), dezbateri cu privire la activitatea Societății de Științe Istorice din România în anii 2011-2015 și votul referitor la rapoartele Biroului Național Executiv și Comisiei de Cenzori, precum și votarea propunerilor de modificare a Statului S.Ș.I.R.

Alegerea conducerii S.Ș.I.R., prin vot secret

 În cea de-a doua parte a Conferinței Naționale a Societății de Științe Istorice din România, lucrările s-au desfăşurat în prezenţa preşedintelui de onoare, distinsul istoric Nichita Adăniloaie și a prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuzadin Iași,care au prezidat alegerea pentru un nou mandat a conducerii Societății de Științe Istorice din România.

În urma exprimării prin vot secret a reprezentanților filialelor S.Ș.I.R. și a numărării voturilor, Conferința Națională a validat realegerea în funcția de președinte al societății a prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prim-vicepreședinte prof. univ. dr. Alexandru Barnea, secretar general prof. dr. Bogdan Teodorescu și secretar trezorier prof. dr. Angela Bălan. În funcția de vicepreședinți ai Societății de Științe Istorice din România au fost aleși: prof. univ. dr. Sorin Damean (Filiala Dolj), prof. univ. dr. Toader Nicoară (Filiala Cluj), conf. univ. dr. Nicu Pohoață (Filiala București) și prof. dr. Dumitru Tomoni (Filiala Lugoj).

Pentru Biroul Național Executiv, în urma depunerii candidaturilor și a alegerilor din cadrul Conferinței Naționale, au fost desemnați membri:prof. univ dr. Mihaela Grancea (Filiala Sibiu), prof. Mariana Sechereș (Filiala Brașov), prof. dr. Dorina Nichifor (Filiala Gorj), prof. dr. Iulia Bulacu (Filiala Constanța), prof. dr. Gheorghe Râncu (Filiala Câmpina), lect. univ. dr. Andrei Florin Sora (Filiala București) și prof. dr.Relu Stoica (Filiala Buzău).Președintă a Comisiei de Cenzori a S.Ș.I.R. a fost realeasă doamna prof. Monica Taşcă (Filiala Brașov).

Printre prioritățile stabilite de noua conducere, se numără: stimularea interesului tineretului pentru studiul istoriei, popularizarea rezultatelor cercetării istorice românești în țară și străinătate, să militeze pentru realizarea în cadrului societății civile a unei atitudini pozitive față de trecutul istoric și față de rolul acestei discipline de învățământ, susținerea acțiunilor și proiectelor care vizează salvarea și valorizarea patrimoniului istoric național.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.