Necesitatea educării copiilor pe protecție cibernetică


 

M4011M-1409

În epoca în care un mare număr de copiii au mai întâi tabletă și apoi merg la grădiniță, noțiunile de asigurare a protecției cibernetice ar trebui învățate cel târziu în învățământul gimnazial. Pe cât este de liber, spațiul cibernetic ascunde foarte multe capcane pe care nu suntem pregătiți să le înfruntăm.

Autorităţile ar trebuie să înceapă din şcoala gimnazială nişte programe pentru educarea copiilor cu privire asigurarea protecţiei cibernetice, a declarat,  Florin Cosmoiu, directorul centrului Cyberint, Serviciul Român de Informaţii. „Ar trebui să începem din şcoli, din şcoala gimnazială, sau poate chiar mai devreme. În ziua de azi un copil de la 3-4-5 ani începe să se joace cu tableta. Înţelege cât înţelege şi probabil este greu să îl instruim pe acesta să-şi asigure o protecţie. Măcar din gimnaziu, când conştientizează, ar trebui să facem nişte programe pentru educarea copiilor. Vorbesc la nivelul copiilor şi, bineînţeles, al tuturor cetăţenilor”, a spus Florin  Cosmoiu.

Acesta  a precizat că ar trebui responsabilizaţi şi cei care lucrează în sectorul public sau privat. „Un alt vector pe care ar trebui să îl responsabilizăm, să îl conştientizăm, este reprezentat de oamenii care lucrează fie în domeniul privat, fie în domeniul public, care au responsabilităţi faţă de infrastructurile cibernetice pe care le deţin şi trebuie conştientizaţi că trebuie să ia măsuri să protejeze aceste etape. Ar trebui să instruim specialişti. Trebuie să dezvoltăm în Universităţi programe, cursuri în domeniul securităţii cibernetice, atât la nivel de licenţă cât şi la nivel de masterat. Din păcate, sunt foarte puţine la ora actuală’, a mai afirmat oficialul SRI.

Potrivit acestuia, securitatea spaţiului cibernetic depinde de toţi actorii care participă la acest spaţiu. „În acest spaţiu participă persoane private din România şi din afară, participă entităţi persoane juridice, instituţii publice. Fiecare dintre noi are o responsabilitate în asigurarea spaţiului cibernetic. Există sisteme informatice, calculatoare, deţinute de persoane private care sunt infectate. Respectivele persoane nu au cunoştinţă că aceste calculatoare sunt infectate şi ele sunt utilizate pentru a iniţia atacuri fie împotriva unor sisteme informatice din România, fie împotriva unor sisteme informatice din afară’, a arătat Cosmoiu.

Institutul de Studii Financiare (ISF), Institutul Bancar Român (IBR) şi Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme (ISEE) organizează joi un seminar referitor la identificarea unor măsuri eficiente pentru asigurarea unui management strategic al problematicii atacurilor cibernetice. Temele de discuţie vizează subiecte referitoare la ameninţările cibernetice din ce în ce mai persistente şi globale, identificarea unor politici publice naţionale şi internaţionale privind problematica cyberfare, rolul legilor securităţii cibernetice, măsurile necesare de conştientizare şi de prevenţie la nivel sectorial şi naţional, noile arme cibernetice.

Sursa Agerpres

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.