300 de licee din România finanțate din septembrie prin programul ROSE


LiceuPeste 300 de licee vor avea finanţări prin proiectul Romania Secondary Education Project (ROSE) începând cu luna septembrie, a anunţat, în această săptămână, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj cu prilejul adunării generale a Consiliului Tineretului din România.
„Am o ţintă: în septembrie, la începutul şcolii, să existe minimum 300 de licee care să aibă deja acele finanţări din cele 1.200, deci o treime, să aibă finanţările necesare programelor care să conducă sau să ajute la evitarea părăsirii timpurii sau alte lucruri de acest gen. Ca să le avem, contează mult pentru mine să fie vizibili paşii, să ştim când aplicăm, să fie transparentă, care este lista de şcoli, care sunt criteriile. Toate lucrurile acestea creează un spaţiu de încredere, că până la urmă sunt resurse multe şi am speranţa că aceste resurse, fiind transparente, vom avea şanse să fie un beneficiu la sfârşit cât mai puternic”, a declarat ministrul Educației.

În această direcție, Adrian Curaj a precizat că a decis să fie făcute publice datele privind testele naţionale şi cele legate de bacalaureat din ultimii cinci ani, dar şi interpretarea acestora.”Voi pune datele pe ultimii 5 ani asociate testelor naționale, datele legate de bacalaureat şi interpretarea lor. Datele de acolo reflectă modul cosmetizat în care s-au comunicat rezultatele. Ajungem până la urmă într-o situaţie neplăcută, că nu ştim clar ce fel de intervenţii trebuie să avem pentru a avea rezultate”, a menţionat Curaj.

Guvernul şi Banca Mondială au lansat, în luna decembrie a anului trecut, „Proiectul privind învăţământul secundar/Romania Secondary Education Project (ROSE)’, care îşi propune reducerea abandonului şcolar şi creşterea ratei de promovabilitate la bacalaureat. Proiectul ROSE constă într-un împrumut de 200 de milioane de euro pe care Banca Mondială îl acordă Guvernului României pentru 1,5 milioane de elevi români din 1.100 de licee şi 300 de universităţi publice. Obiectivul principal al proiectului este acela de a spori şansele elevilor din România de a finaliza cu succes ciclul terţiar de învăţământ. ROSE va fi implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în perioada 2015-2022.

Proiectul are ca ţintă creşterea ratei de promovare la bacalaureat cu 10%, de la 49,6% la 59%, şi reducerea abandonului în ultimul an de liceu, de la 6,5% la 3,5%, pentru liceele sprijinite.

Sursa Agerpres

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.