ANL-uri pentru cadrele didactice şi medici la început de carieră


 

AnlGuvernul a creat miercuri cadrul legal prin care tinerii profesori sau medici rezidenţi să poată primi prin închiriere sau repartizare locuinţe ANL, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Doar că la Târgu-Jiu acest lucru nu se poate aplica, foarte mulţi din beneficiarii ANL au fost aleşi pe criterii doar de administraţia locală cunoscute şi aplicate.
„Se creează cadrul legal prin care tinerii profesori sau medici rezidenţi pot primi locuinţe prin închiriere sau repartizare din fondul de locuinţe nou construite sau din cele la care au fost reziliate contractele de vânzare cu plata în rate. Alocarea acestora (…) se face de către comisii speciale constituite de către primarii localităţii, pe baza criteriilor specifice prezentate în cadrul hotărârii de Guvern”, a precizat Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Executivul a aprobat legislaţia secundară pentru punerea în aplicare a modificărilor aduse Legii privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Locuinţe, referitoare la facilităţile de locuire pentru tinerii cărora sursele de venit nu le permit achiziţia unei locuinţe în proprietate sau închirierea în condiţiile pieţei. Potrivit actului normativ, se modifică vârsta până la care pot primi repartiţie pentru locuinţă tinerii, respectiv în cel mult 36 de luni de la împlinirea vârstei de 35 de ani.

„Pentru construirea de noi locuinţe ANL, vor fi preluate de la autorităţile publice locale doar acele terenuri destinate construcţiei de locuinţe prin programele guvernamentale pentru care sunt viabilizate până la limita exterioară a perimetrului destinat construcţiilor. Necesitatea şi oportunitatea proiectelor sunt stabilite în colaborare cu autorităţile publice locale, luând în considerare şi solicitările depuse de posibilii beneficiari, şi înregistraţi în baza de date gestionată de ANL. Tema de proiectare este stabilită de ANL, iar plafonul maximal de cost este aprobat de Consiliul de Administraţie al ANL”, se precizează într-un comunicat al Executivului pe această temă.

Tineri profesori care se află de ani de zile în baza de date a Primăriei Târgu-Jiu spun că această măsură nu are aplicabilitate la Târgu-Jiu unde de fiecare dată au fost pe liste poliţişti, funcţionari ai primăriilor din tot judeţul, ziarişti după cum a arătat presa şi alte persoane care punctează prin complicitatea salariaţilor administraţiei locale. Cum aceste păreri nu sunt deloc puţine, greu de crezut că va fi altfel în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.