Teatrul ca formă de a ființa la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu


 

Inv SGÎntre 2015-2017, Fundația Cultural Științifică Gheorghe Magheru a elevilor si profesorilor de la  Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu, va derula activitățile  din cadrul proiectului Erasmus K+ 2015 – 1 – RO01 – KA201 – 015114, având tema Theatre Art for Education, Personal Development and European Citizenship – Arta teatrală pentru educație, dezvoltare personală și cetățenie europeană.

Zilele acestea – ca în fiecare alta – la  Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu se muncește de zor la punerea în scenă a piesei „Ecaterina Teodoroiu – eroina de la Jiu” ce urmează a fi prezentată  la a doua întâlnire a proiectului, ce va avea loc în Lituania între 21 – 24 Aprilie. Participanții sunt din Spania, Italia, Polonia, Suedia, țara gazdă și România – coordonator.

Tema workshop-ului: „Dramatic Art – evocation and artistic interpretation of the past; History brought in the presnt, by interpretation and artistic evocation”

„Arta dramatică – evocarea și interpretarea artistică a trecutului.

Inspirați de istoria națională, profesori si elevi din cadrul Colegiului, ajutați de catre actorul Cristinel Dobran, au pus in scena o piesa având ca sursă filmul Ecaterina Teodoroiu (1977-1978), în regia lui Dinu Cocea, iar in urma unui proces de selectie distribuția a fost alcătuită după cum urmează: sublocotenent Ecaterina Teodoroiu (Cătălina) – Miulescu Eugenia, clasa a X-a B, soldatul Titoi Cotigă – Văduva Norbert, clasa a X-a B, soldatul Oarcă  – Nistor Cătălin, clasa a IX-a B, mama Ecaterinei Teodoroiu – Argeșanu Andreea, clasa a X-a D, Generalul Dragalina – Bușe Alin, clasa a X-a D, Generalul Brădișteanu – Sasz Robert, clasa a X-a D, vecina – DrăgoeanuAndreea, clasa a X-a C, fetița – Uscătescu Ana, clasa I, Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” și vocile – Țîțu Laura și Popescu Adnana, clasa a X-a D.  Scenariul filmului scris de Mihai Opriș și Vasile Chiriță a contituit baza de plecare pentru actualul scenariu realizat de prof.  Rocselana Verdeș, cameraman fiind prof. ing. Diana Milosteanu. Filmările au avut loc la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj Curtișoara.

Prin teatru, elevii au evocat o pagină de istorie națională, dar și locală – Primul Război Mondial, au învățat să trăiască evenimentele. Cele mai dificile momente nu le-au reprezentat repetițiile textului în limba engleză, ci acelea în care ei trebuia să facă jocuri de rol pentru a intra cât mai bine în pielea personajelor. Cele mai frumoase momente le-au reprezentat pauzele – cele (ne)voite de o greșeală ce stârnea amuzamentul tuturor (inclusiv cel al regizorului!). Bucuria jocului, a sentimentului de a ieși din cotidian, a muncii în echipă, așteptarea strigătului: și…stop!, înseamnă de fapt a trăi la un alt nivel, cel direcționat de „echipa Magheru”, cel al înțelegerii celuilalt într-o Europă în schimbare.

Întregul proiect reprezintă o experiență extraordinară, o nouă metodă de învățare – prin teatru – a istoriei naționale și a fiecărei țări partenere, un mod de integrare în echipă, de bucurie a lucrului bine făcut, de îmbunătățire a comunicării în limba engleză, a relaționării elev-elev, elev-profesor, a pregătiri pentru inserția pe piața muncii.

Tearul este un mod de ființare!

 

Rocselana Verdeș

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.