Sindicaliștii din FSLI anunță proteste împotriva Guvernului


huica nouProiectul privind salarizarea în sistemul bugetar nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului din acest sector, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) care anunță că membrii săi vor recurge la toate formele de luptă sindicală. Prima acțiune de protest urmează să se desfășoare în zilele de 18 și 19 aprilie, în intervalul orar 15,00 – 17,00, când sindicaliștii vor picheta Guvernul României chiar dacă Guvernul a anunțat retragerea proiectului de lege din ședința de Guvern de astăzi.

Potrivit lui Constantin Huică, liderul USLI Gorj, salariile „umilitoare” propuse pentru debutanți sunt „un îndemn” pentru tinerii performanți să fugă de învățământ în timp ce învățătorii și educatoarele cu studii medii riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, lucru inadmisibil atunci când susținem că Educația este o prioritate națională.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, analizând proiectul Ordonanței de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care urmează a fi adoptat în cel mai scurt timp, a constatat că acesta nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului bugetar pe care le-am sesizat în numeroase rânduri, atât guvernului actual, dar și celor care l-au precedat! Mai mult, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloș, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice și pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu: 7% pentru educatoarele și învățătorii debutanți, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; până la 29% pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii; 6% pentru profesorii debutanți; 6% pentru informatician IA; 6% pentru administrator financiar gradul I”, se precizează în comunicatul înaintat presei de sindicaliști.

În acest context, potrivit FSLI, cei peste 178.000 de salariați din învățământul preuniversitar, membri de sindicat ai organizațiilor afiliate, nu acceptă o astfel de lege de salarizare. „Am informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de circa 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 lei. Dacă un salariu de 1.100 lei net – al unui profesor debutant – este mult prea mare și Guvernul Cioloș a înțeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învățător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ca actualul Guvern să-și dea demisia de onoare”, subliniază comunicatul citat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.