Regulament nou pentru excursii și tabere școlare


foto-grupTaberele, excursiile, expediţiile şi alte activităţi de timp liber din învăţământul preuniversitar, se vor organiza după un nou regulament- cadru, aprobat în această săptămână, de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Ministerul Educaţiei a publicat noul regulament-cadru de organizare şi desfăşurare a taberelor, excursiilor şi expediţiilor şcolare.

„Una dintre schimbările majore aduse de noul regulament este aceea că mută decizia privind aprobarea respectivei activităţi de la inspectoratul şcolar judeţean la unitatea de învăţământ, demers care urmăreşte simplificarea procesului organizatoric”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, a fost eliminată condiţia ca documentaţia necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte. „Pe de altă parte, regulamentul face distincţie clară între activităţile realizate în localitatea în care se află unitatea de învăţământ şi cele din altă localitate, reducând astfel birocraţia în cazul activităţilor derulate în localitate. Mai mult, a fost simplificat şi formularul prin care părintele îşi exprimă acordul de participare al copilului”, se mai arată în sursa citată.

Regulamentul mai permite unităţilor de învăţământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului şcolii respective. Astfel, cadrele didactice care organizează tabere, excursii, expediţii şi alte activităţi de timp liber au obligaţia să ia toate măsurile în vederea asigurării condiţiilor de siguranţă ale elevilor pe durata activităţii respective, inclusiv să se asigure că existe acordul părinţilor privind participarea copilului la excursii.

În ceea ce priveşte elevii, aceştia au următoarele obligaţii: să respecte condiţiile de siguranţă pe parcursul deplasărilor în grup cu trenul, autocarul sau avionul; să nu recurgă la acte de violenţă pe parcursul deplasării spre sau dinspre tabără, excursie sau expediţie; să nu pericliteze siguranţa şi securitatea participanţilor pe parcursul deplasării spre sau dinspre tabără, excursie sau expediţie; să se comporte civilizat şi să nu distrugă bunuri; să manifeste un comportament responsabil faţă de propria persoană şi faţă de ceilalţi participanţi la tabără; să nu aducă şi să nu consume tutun, alcool, substanţe stupefiante şi psihotrope.

Pentru asigurarea securităţii elevilor, profesorii au următoarele obligaţii: să sesizeze autorităţile competente cu privire la toate aspectele care ţin de siguranţa şi protecţia participanţilor la activitate; să asigure câte un cadru didactic însoţitor pentru fiecare 10 elevi participanţi; să ia măsuri de prevenire sau reducere a riscurilor de vătămare a participanţilor; să adapteze activităţile la vârsta, stadiul de dezvoltare, nevoile şi ritmul elevilor participanţi.

Totodată, cadrele didactice organizatoare trebuie să le spună elevilor scopul şi programul activităţii, obiectivele turistice care vor fi vizitate, durata deplasării (ziua, ora şi locul plecării, respectiv sosirii), localitatea de destinaţie, unitatea de cazare şi distanţa până la aceasta, precum şi pachetul de servicii privind transportul, condiţiile de cazare şi masă şi dotările suplimentare din incinta unităţii de cazare (ex. piscine, terenuri de fotbal sau tenis, mese de ping-pong etc.).

Nicoleta Glaje

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.