Guvernul tehnocrat, depășit de situația din sistemul bugetar


simion-hancescuDacă guvernul Cioloș va reuși să își ducă la final noua concepție privind Ordonanța de Urgență privind salarizarea din sistemul bugetar, în învățământ se va crea o situație fără ieșire în care maturitatea și experiența să fie la fel de rău plătite ca în perioada de debut. Sindicatele din sistem anunță proteste de mare anvergură. Fiind un an electoral profesorii vor vota în mare parte doar pe cei care au avut grijă de sectorul de Educație, cel mai firesc și democratic gest.

Liderii federațiilor sindicale din România sunt nemulțumiți de noua abordare a proiectului de Ordonanța de Urgență privind salarizarea din sistemul bugetar și au avertizat că inechitățile se vor muta la un alt nivel. „Premierul a afirmat astăzi că intenționează să facă un nou proiect de ordonanță de urgență. Vor avea loc discuții tehnice în zilele următoare astfel încât, până la finalul lunii mai, acest proiect să fie adus în fața opiniei publice. Ideea lansată este de a se încerca să se facă o corectare a actualelor anomalii care există în sistemul bugetar”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor din Consiliul Național Tripartit (CNT).

„Eu am atras atenția domnului prim-ministru că va fi extrem de complicat pentru învățământ să mărești salariile mici având în vedere că grila este extrem de aplatizată. Diferența între salariul minim și maxim în învățământ este foarte mică și aștept concret să văd ce se întâmplă, pentru că fac parte din acel grup tehnic care va lucra și am atras atenția că este posibil ca prin această ordonanță să apară alte nemulțumiri. Ceea ce am cerut premierului este să se lucreze în paralel la un proiect de lege a salarizării, care să corecteze actualele anomalii”, a mai spus Simion Hăncescu.

Acesta a precizat că respectiva lege se poate aplica gradual cu creșteri mai mari și într-un interval de timp mai scurt pentru cei cu salarii mici și o creștere mai mică, dar într-un interval mai mare de timp, pentru cei cu salarii mari. „Eu cred că în final acest proiect de ordonanță va crea nemulțumiri. Este foarte clar în documentul pe care ni l-au prezentat, dar nu suntem obligați să acceptăm. A spus și prim-ministru că este posibil ca această ordonanță să pice, dacă se va ajunge la concluzia că va crea nemulțumiri”, a afirmat Simion Hăncescu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.