Luna mai, încărcată în învăţământul gorjean


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În această lună încep evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Tot acum toţi elevii susţin lucrările scrise semestriale.

Elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor susţine şi anul acesta evaluări naţionale. Potrivit calendarului oficial, testările vor avea loc în perioada 23 mai – 10 iunie.
Primii care vor susţine evaluările sunt elevii din clasa a VI-a: 23 mai – Limbă şi comunicare, 24 mai – Matematică şi ştiinţe. Urmează elevii din clasa a IV-a: 30 mai – Limba română, 31 mai – Matematică apoi cei de la clasa a II-a: Limba română – 6 iunie scris şi 7 iunie citit, Limba română pentru minorităţile naţionale – 7 iunie scris/citit, Matematică – 8 iunie;
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, subiectele vor fi elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor fi formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu.
La clasa a IV-a, testele vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani. La clasa a II-a, responsabilitatea administrării testelor aparţine învăţătorului/institutorului/profesorului pentru învăţământul primar de la clasă. La clasele a IV-a şi a VI-a, administratorul de test va fi un cadru didactic diferit de cel care predă în mod obişnuit la clasă.
Pe toată durata testelor, administratorul este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu predă la clasa respectivă.
Sălile în care se susţin evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a sunt, de regulă, sălile în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod curent. Acestea vor fi adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi. Durata alocată rezolvării subiectelor este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II-a şi de 60 de minute pentru fiecare test administrat la clasele a IV-a şi a VI-a.
Testele vor fi evaluate de cadrele didactice care predau în respectivele şcoli. Fiecare test este evaluat de două cadre didactice pentru fiecare disciplină în parte, pe baza Caietului cadrului didactic. Baremele de evaluare, precum şi alte informaţii referitoare la evaluare, sunt cuprinse în Caietul cadrului didactic.
Rezultatele obţinute nu se înregistrează în catalogul clasei şi sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.