Avem Strategia pentru educație și formare profesională, ne trebuie și măsurile concrete


dacian_ciolos_1Strategia pentru educaţie şi formare profesională şi duală a fost declanşată şi urmează ca Guvernul să elaboreze un plan concret de măsuri, astfel încât din toamnă să fie funcţionale primele structuri şi instituţii, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, la dezbaterea „Ora premierului”, de la Parlament, care a avut tema „Problemele din sistemul de educaţie”.

Premierul  a vorbit despre oferta educaţională şi de corelarea sa cu nevoile pieţei. „Am declanşat deja acest proces, această strategie pentru educaţie şi formare profesională şi duală. Ea există deja, e adoptată de Guvern. În urma acestei strategii urmează să venim cu un plan concret de măsuri şi cu legislaţia apoi în aşa fel încât, şi acesta este un angajament al Guvernului, până în toamna acestui an să avem (…) cadrul normativ şi instituţional pregătit, să avem primele structuri, instituţii de formare profesională, formare duală funcţionale”, a spus Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a precizat că aşteptările în acest sens sunt foarte mari din partea sectorului economic. „Acest cadru normativ va contribui şi la o mai bună adaptare a ofertei educaţionale la nevoile pieţei pentru că va fi o legătură directă şi nemijlocită între sectorul economic, între sectorul productiv şi sistemul educaţional. Pe de altă parte, e vorba şi de adaptarea ofertei educaţionale la nevoile pieţei, dar e vorba şi de orientarea profesională a tinerilor absolvenţi din timp spre domeniile unde ei au cea mai mare şansă de reuşită. Şi aici (…), prin modul în care vrem să abordăm această orientare vocaţională a elevilor încă din clasa a VII-a şi a VIII-a cu aceste instrumente, intenţionăm să contribuim la această mai bună legătură dintre ce se face în sistemul educaţional şi ce se întâmplă pe piaţa muncii, în aşa fel încât să avem un procent de reuşită de integrare în câmpul muncii cât mai ridicată”, a explicat Dacian Cioloş. Pe de altă parte, premierul le-a transmis parlamentarilor că este nevoie de o mai bună adaptare a curriculei la profilul absolventului. „E nevoie nu doar de o mai bună elaborare a curriculei, dar cred că trebuie să investim şi într-o altă abordare pedagogică, pentru că nu e suficient să avem pe hârtie un mai bun program educaţional, o mai bună curriculă, ci trebuie să avem şi profesori care să fie bine formaţi şi să aibă instrumentele pedagogice necesare pentru a aplica aceste metode noi. Şi aici cred că mai sunt paşi de făcut într-o mai bună profesionalizare a formării pedagogice, poate chiar un master pedagogic la care să ne gândim pentru mai bună rigoare în formarea celor care urmează să lucreze cu copiii”, a arătat Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a precizat totodată că strategia pentru infrastructura educaţională care este aşteptată de doi ani pentru a se putea utiliza fonduri europene din Programul Operaţional Regional este în curs de finalizare.(Sursa Agerpres)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.