Salariile cadrelor didactice ținute pe loc pentru aproape doi ani


Sindi 1Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind salarizarea bugetarilor, de prevederile acesteia urmând să beneficieze peste 650.000 de persoane din administraţia publică centrală, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-un briefing la Palatul Victoria. Deși s-a vorbit de învățământ, dascălii au protestat la București, tehnocrații s-au dovedit necruțători cu un domeniu care este vital pentru România de mâine.

„Să nu uităm că această ordonanţă (…) este despre oameni, despre oameni care ne-au comunicat frustrările pe care le au în sistem, ne-au comunicat încurajările pentru rezolvarea acestor disfuncţionalităţi. Ce facem noi astăzi, prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă? (…) Încercăm să rezolvăm, să corectăm nişte inechităţi, nişte disfuncţii majore care s-au strâns de ani de zile în sistemul public de salarizare, după o încercare ratată în 2010 de a avea o lege-cadru care nu s-a aplicat niciodată, deşi ar fi putut să fie începută, să fie aplicată de ani de zile. Nu vom rezolva absolut toate problemele prin această ordonanţă, dar ştim exact ce rezolvăm, ştim pe ce date stăm şi ştim că peste 650.000 de oameni din administraţia publică centrală vor beneficia de prevederile acestei ordonanţe”, a afirmat Pîslaru.
În privinţa salarizării din domeniul Educaţiei, grila este similară cu cea din Sănătate, a spus ministrul Muncii. „Pentru sectorul de Educaţie, (…) problemele pe care le-am discutat cu colegii din învăţământ nu au fost pe fond. Noi venim cu o grilă la fel ca la Sănătate, care are iarăşi accent pe zona de debutanţi, pe zona de funcţii auxiliare (…) şi aşezăm (…) lucrurile pe temeiul acesta al unei legi uitare, anulând, abrogând o lege specială care a fost dată de la an la an începând cu 2011, este vorba de Legea 63, care crea practic un statut special familiei ocupaţionale din învăţământ”, a explicat Pîslaru. El a precizat că 50% din beneficiile pe care le aduce grila de salarizare în Educaţie vor intra în vigoare de la 1 august. „50% din beneficiile pe care le aduce grila vor intra în vigoare începând cu 1 august (…) 2016, iar la sfârşitul anului viitor va intra întreaga grilă, cu toate beneficiile ei. Din decembrie 2017, vom avea întreaga grilă aplicată, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să existe şi acest bonus de 2% din masa salarială şi pentru sistemul de educaţie”, a spus ministrul Muncii.
Cadrele didactice vor primi în circa doi ani de guvernare un maximum de 200 lei la salariu în două tranșe, fiind o sumă nesemnificativă chiar și pentru sectorul de Educație. Sunt anunțate în continuare proteste ale cadrelor didactice după ce ordonanța nu a fost acceptată de partenerii sociali.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.