Reconstituire a bătăliei de la Jiu


dsc00027 dsc00029 dsc00072 dsc00088 dsc00103 dsc00120 dsc00127 În ultima zi a manifestărilor dedicate centenarului luptelor de la Jiu, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” a organizat cu sprijinul unor asociații de promovare a istoriei, o reconstituire a evenimentelor de acum o sută de ani la Târgu-Jiu și Lainici. Dintre școlile care au participat la manifestare amintim Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu și Școala Gimnazială Bumbești Jiu.

Sâmbătă, 29 octombrie 2016 , de la ora 12,00, în Parcul Central, a avut loc reconstituirea luptelor de la Podul Jiului, după care evenimentele s-au  încheiat pe Defileul Jiului, la monumentul generalului Ion Dragalina. În prezența unui numeros public, mai multe asociații cu profil de valorificare a istoriei și tradițiilor militare -Asociația „Tradiția militară” , Asociația „Deutsches Freikorps”, Grupul IR33 – Cetatea Aradului și Asociația Cercetașilor Tradiționali din România – reprezentată de Unitatea „General Dragalina” ACT RO-au rememorat lupta de la Podul Jiului chiar la vechiul Pod Ferdinand, astăzi intrarea pe insulița de pe Jiu. Primăria Târgu-Jiu a inaugurat și Aleea Cercetașilor în memoria organizației care s-a remarcat în urmă cu un secol în luptele din Primul război Mondial.

Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, ne-a declarat cu acest prilej: ”Împreună cu elevii de la Cercul de Istorie ANTONIE MOGOȘ din Bălești am participat la cele două momente de evocare istorică de pe Jiu-Târgu-Jiu și Lainici. O reușită această activitate, o mențiune specială pentru Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” care a adus la Târgu-Jiu în primul rând Asociația TRADIȚIA MILITARĂ. Momentele de evocare, atât cele de la Podul Jiului cât și cele de la monumentul generalului Dragalina de la Lainici, au avut calitate și un impact puternic mai ales pentru elevi. Pe lângă Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” și profesorii Cornel Șomîcu și Dorel Șorop, o mențiune specială pentru participare se cuvine pentru elevii de la Liceul Mihai Viteazul și Școala Gimnazială Bumbești Jiu și domnul profesor Dănuț Lupulescu” .

Evocarea trecutului istoric al acestor meleaguri, iată o profesiune de credință pentru principalele instituții cu profil istoric ale Gorjului: Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj.

 

Un gând despre “Reconstituire a bătăliei de la Jiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.