Ion Luca Caragiale jucat în Polonia de elevii gorjeni


afis grup-total

“Only During the Carnival”   – o adaptare a piesei “D’ale Carnavalului de Ion Luca Caragiale, a fost jucată pentru prima dată în Korycin – Polonia de o trupă de teatru din care au făcut parte și 4 elevi din trupa de teatru a Colegiului Tehnic “General Gheorghe Magheru” – CTGM.  Adapdarea piesei a fost realizată de către actorul Cristinel Dobran din cadrul Teatrului Dramatic Elvira Godeanu iar traducerea de către profesorul Cristian Maria din cadrul CTGM.

Piesa a fost un real succes, mai ales ca a fost prima dată când cei din Polonia luau contact cu opera lui Ion Luca Caragiale și cu teatrul românesc. Activitățile desfășurate fac parte din cadrul proiectului Erasmus + “Theatre Art for Education, Personal Development and European Citizenship”  ce se desfășoară pe durata a doi ani și are ca obiectiv  identificarea de  noi soluții  de educare si dezvoltare a tinerei generatii în spriritul valorilor europene. Proiectul se desfășoară în parteneriat între Lower Secondary School – „Solidarity”, Polonia,  Organisation for Poverty Alleviation and Development (OPAD)  Suedia, Vsi Socialiniu Inovaciju Centras (SIC)  Lituania, CPI O Cruce Spania, Eurogems Aps  Italia și Fundația Cultural Științifică Gheorghe Magheru.  Până în prezent în cadrul proiectului, trupa de teatru a Colegiului ”General Gheorghe Magheru”, format din 17 elevi a reușit să pună  în scenă alte 3 piese de teatru precum: “Transferul”, “Ecaterina Teodoroiu” și “Take, Ianke și Cadîr”. Piesa Transferul – este o lucrare premiată la festivaluri de profil, fiind scrisă de un elev al liceului, în timp ce celelalte două sunt adaptate și traduse de cadre didactice ale CTGM.

Tot prin proiect s-a asigurat pregătirea elevilor din cadrul trupei de teatru atât în ceea ce privește arta teatrală dar și limba engleză.În continuare, în anul următor, se preconizează a fi puse în scenă, de către elevii de la CTGM,  alte două piese de teatru ce urmează a fi prezentate în cadrul întrunirilor din Spania și Italia. “Astfel la finalul proiectului, pe lângă piesele adaptate și traduse în limba engleză de către fiecare partener, se va obține și un manual de îndrumare a utilizării artei dramatice în scopul dezvoltării tinerilor, ce poate fi folosit în cadrul activităților extracurriculare din cadrul instituțiilor de învățământ.” a afirmat  Marius Buzera – presedintele Fundatiei Cultural Științifice ”Gheorghe Magheru”.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.