Festivalul ”LicArt”, o oportunitate pentru liceeni


licart

Festivalul „LicArt”, concurs destinat liceenilor pasionați de fotografie și poezie, își derulează în perioada decembrie-aprilie o nouă ediție.  Coordonatorul juriului la nivel național este cunoscutul jurnalist și scriitor Radu Herjeu, membru al Consiliului Național Al Audiovizualului.

Participarea este deschisă tuturor elevilor înscriși într-o instituție de învățământ preuniversitar acreditată, în clasele IX-XII. La secțiunea ”Poezie” liceenii pot concura doar cu poezii proprii, scrise doar în limba română, cu diacritice. Înscrierea în concurs se face prin crearea unui cont de participant pe site-ul festivalului. Înscrierea unui text care nu aparține concurentului (sau care conține părți copiate) va duce la descalificarea imediată a acestuia; aceeași măsură se va lua și în cazul înscrierii unei creații care nu este scrisă cu diacritice sau conține greșeli gramaticale sau cuvinte vulgare, triviale sau cu conotații sexuale sau în al realizării de conturi de concurent multiple.

Săptămânal, un concurent are dreptul să înscrie câte un text. La sfârșitul fiecărei săptămâni, toate creațiile vor fi evaluate de un juriu condus de Radu Herjeu, coordonatorul ”LicArt”, care va desemna semifinalistele. La sfârșitul perioadei de concurs, semifinalistele vor intra în jurizarea finală, pentru premiile I, II si III. Jurizarea va avea 3 etape: desemnarea nominalizatelor (se va face de către juriul condus de Coordonatorul Festivalului), desemnarea finalistelor (se va face pe baza evaluării de către Marele Juriu a poeziilor nominalizate – cântărind 80% din nota finală – și a performanțelor din toată perioada de concurs – numărul semifinalistelor și al nominalizatelor – cântărind 20% din nota finală) și desemnarea câștigătoarelor (se va face pe baza evaluării finalistelor de către Marele Juriu – cântărind 80% din nota finală – și a performanțelor din toată perioada de concurs – numărul semifinalistelor, al nominalizatelor și al finalistelor – cântărind 20% din nota finală). Câștigătorii celor 3 premii de la sectiunea ”Poezie” vor fi desemnați dintre acei finaliști care au avut cel puțin 3 creații semifinaliste în cele 15 săptămâni de concurs.

Pentru  secțiunea ”Fotografie” liceenii pot concura doar cu fotografii realizate de ei, la una, două sau toate trei categoriile acestei secțiuni: fotografie digitală – alb-negru (desaturare completă, fără nuanțe de roz, bleu, etc.), fotografie digitală – portret (doar oameni) și fotografie digitală – tematică diversă. Se pot înscrie trei fotografii pe săptămână, câte una în fiecare categorie, până la sfârșitul concursului. Pentru înscrierea în concurs, o fotografie (numai în format JPG) trebuie să aibă latura mare de fix 750 de pixeli și nu trebuie să depășească 250 kb. În caz contrar, nu va putea fi postată. Imaginile nu trebuie să aibă ramă, semnătură sau dată, watermark sau alte înscrisuri. La sfârșitul fiecărei săptămâni, toate creațiile sunt evaluate de un juriu condus de Radu Herjeu, care va desemna semifinalistele. O lucrare poate fi descalificată sau eliminată din concurs în unul dintre următoarele cazuri: înscrierea unei imagini care nu aparține concurentului, înscrierea la portret a unei imagini care nu are ca subiect un om, înscrierea la alb-negru a unei imagini care nu este complet desaturată, având nuanțe de culoare, înscrierea aceleiași fotografii la mai multe secțiuni, înscrierea fotografiilor-colaj, înscrierea fotografiilor cu caracter pornografic sau care aduc atingere demnității și intimității umane, înscrierea fotografiilor care prezintă atitudine de fumător, băutor de alcool sau consumator de droguri, înscrierea unor fotografii ale altor fotografii, desene sau tablouri, înscrierea unor fotografii manipulate grosolan în programe de editare și realizarea de conturi de concurent multiple.

Desemnarea finaliștilor se va face în aceleași condiții ca și în cazul secțiunii ”Poezie”. Finaliștii vor fi invitați în Tabăra de Creație ”LicArt”, ce va avea loc în perioada 21-27 aprilie 2017. În cadrul acesteia vor fi anunțați și premiați câștigătorii concursului. Orice concurent poate participa atât la secțiunea poezie, cât și la secțiunea fotografie. Radu Herjeu, invitat la emisiunea PANORAMIC de la N-SAT TV a declarat referitor la acest subiect: ”Dacă eşti licean, îţi place să faci fotografii sau scrii poezii, locul tău e la Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni.Să nu uităm că e vorba de cele mai mari premii acordate în asemenea competiții(peste 15 000 lei în 2016) și o participare numeroasă(peste 1500 de participanți anul trecut).”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.