FSLI semnalează că salariile din învățământ nu cresc cu 15%


huicaFederația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis în 2 februarie 2017 o scrisoare ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase, unde semnalează faptul că mărirea salariilor din învățământ se face cu procente mult mai mici decât 15%. Practic toate sporurile rămân ”înghețate” la nivelul lunii decembrie 2016. La Gorj situația este  drastică, există cadre didactice care pierd la salarii față de luna decembrie 2016.

Potrivit autorităților, salariile profesorilor atât din preuniversitar, cât și din mediul universitar cresc de la 1 ianuarie în medie cu 15%, iar pentru personalul nedidactic cu aproximativ 20%, a declarat secretarul de stat în MEN Liviu Pop. Acesta  a amintit că a crescut și costul standard per elev cu 20%.

“Am asigurat prin acest cost standard o majorare a sumelor cu peste 20% pentru educația copiilor din România, acest cost standard fiind pe două categorii: cel legat de salariile profesorilor și cel legat de dotările și utilitățile din unitățile de învățământ preuniversitar. Față de anul școlar trecut, anul acesta avem un cost standard cu 20% mai mare. Este pentru prima dată în istoria învățământului din România când pentru toți elevii care sunt școlarizați în unitățile de învățământ particulare se acordă finanțare“, a afirmat secretarul de stat.

Doar că lucrurile nu stau chiar așa. FSLI, cea mai mare federație sindicală din Educație, a semnalat în 2 februarie o serie de anomalii în actul normativ care reduce substanțial această mărire. FSLI precizează:

” Deși dispozițiile O.U.G. nr 57/2015, cu modificările și completările ulterioare, cât și cele ale articolului unic alin(1) din H.G. nr 38/2017 prevăd expres că se majorează, de la 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15% salariile de bază, am primit numeroase sesizări de la organizațiile sindicale afiliate că APLICAȚIA EDUSAL, nu permite calcularea sporurilor, îndemnizațiilor prevăzute de art.3 alin (4) din O.U.G. nr 57/2015, cu modificările și completările ulterioare, la salariile de bază majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri și indemnizații sunt calculate în aplicație prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, ceea ce este în flagrantă contradicție cu prevederile H.G. nr 38/2017. În acest fel, creșterile salariale sunt nesemnificative pentru personalul didactic care beneficiază de sporurile legal cuvenite și, astfel, sunt prejudiciate grav drepturile salariale care se cuvin personalului didactic.”, se arată în adresa FSLI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.