O nouă Lege a Educației până la sfârșitul anului 2017


Ministrul Educatiei Nationale, Pavel Nastase, sustine prima conferinta de presa dupa preluarea mandatului, in Bucuresti, miercuri 15 februarie 2017. ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO

Ministrul Educaţiei Naționale, Pavel Năstase, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că trebuie să elaboreze o nouă Lege a Educaţiei până la sfârşitul acestui an, aşa cum este menţionat în programul de guvernare. De menționat că actuala lege, aflată în vigoare din 2011, are și acum mari probleme de aplicare.

„Conform Programului de guvernare, până la sfârşitul anului 2017, trebuie să avem o nouă lege a educaţiei naţionale. În acest context, Consiliul Naţional al Rectorilor şi alte consorţii universitare vor fi invitate la un dialog pe această temă şi în acelaşi timp comisiile parlamentare de educaţie din Parlamentul României care sunt abilitate să producă această lege. Deci, împreună cu Parlamentul şi împreună cu aceste consilii şi consorţii vom demara acest proces de a crea o nouă lege a Educaţiei Naţionale care are ca termen, aşa cum spuneam, sfârşitul acestui an” a declarat Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei.

Proiectul de lege cu privire la schimbarea legii educaţiei va fi înaintat Parlamentului până la finele anului. Ultima schimbare adusă legii educaţiei a avut loc în mandatul lui Adrian Curaj, atunci când a fost introdusă obligativitatea clasei pregătitoare.

 

Nou concurs de directori în august

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat că în luna august se va organiza un nou concurs pentru funcţiile de directori, în prezent fiind multe posturi vacante, ocupate temporar de dascăli care nu au participat sau nu au promovat concursul din octombrie.

„În urma concursului, au rămas un număr de posturi neocupate. Aceste posturi trebuia ocupate de cineva. Conform metodologie, trebuia inspectorul general împreună cu consiliul de administraţie de acolo şi la propunerea consiliului de profesori trebuia să numească un director sau un director adjunct. Lucrul ăsta nu se întâmplase. Era un blocaj” a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Primul ordin de ministru semnat de Pavel Năstase a fost pentru numirea a peste 660 de directori şi directori adjuncţi în unităţile de învăţământ acolo unde acest concurs nu a fost promovat sau acolo unde nu au existat înscrişi. Măsura este una temporară, până în vară.

„Am găsit această posibilitate de alegere pentru cei implicaţi în procesul de numire, astfel încât, cei care au fost în concursul de directori care picaseră concursul sau nu participaseră la concurs să poată să fie numiţi. Oameni cu axperienţă, rezolând în felul aceste o situaţie care bloca sistemul de învăţământ. Nimeni din anul şcolar 2016-2017 nu va mia ocupa o funcţie de director sau director adjunct fără concurs. Deja am demarat o acţiune pentru un nou concurs care va fi în luna august. Aceste numiri sunt temporare până la sfârşitul anului, ca şcoala să nu fie blocată” a mai adăugat Pavel Năstase.

În octombrie 2016, a avut loc primul concurs pentru directori din ultimii opt ani. Concursul a fost introdus în speranţa că nu vor mai exista directori şi directori- adjuncţi numiţi politic, în fruntea şcolilor. La momentul respectiv, 9.500 de directori ai instituţiilor din învăţământul preuniversitar s-au înscris la acest examen. Acest lucru a creat o întreagă nemulţumire în rândul candidaţilor, de la metodologia concursului, până la organizarea lui. În urma acestui examen, DNA a deschis o închetă deorece au existat mai multe plângeri conform cărora subiectele ar fi fost greşit formulate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.