Studenții vor să se plimbe pe CFR pe banii tuturor românilor


studenti O măsură inspirată a Guvernului privind asigurarea transportului feroviar gratuit pentru studenți riscă să se transforme într-un fiasco. Deși toată lumea a înțeles că această gratuitate funcționează pe relația Universitate-Localitatea de domiciliu, studenții vor să se plimbe pe orice altă destinație, eventual să nu mai ajungă și la cursuri, după obiceiul tradițional. O măsură socială s-a transformat într-un supra-drept și este normală o lămurire și o intervenție a Legislativului.

Se fac și petiții pe Internet unde se scrie că: ”Ordonanta de Urgenta 2/2017, care a stabilit ca studentii vor putea calatori cu trenul in orice directie si ori de cate ori doresc incepand de la 1 februarie, ar putea sa fie in curand modificata. Actul este in prezent in lucru in comisiile permanente ale Senatului, unde s-au propus 2 modificari substantiale.

Astfel, in comisia de Buget, senatorii Eugen Teodorovici (PSD) si Florin Citu (PNL) au propus ca gratuitatea se se aplice doar „pe distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care se afla unitatea de invatamant la care frecventeaza cursurile”. O alta modificare propusa in aceeasi comisie a fost ca masura sa li se aplice si elevilor din clasele IX-XII. Ambele amendamente au fost admise.

CONSIDERAM CA FIIND NEDREAPTA O ASTFEL DE MASURA MENITA SA ADUCA NEDREPTATI TUTUROR STUDENTILOR DIN TARA SI DE ACEEA ANULAREA ORICARIEI MODIFICARI ADUSE ORDONANTEI DE URGENTA 2/2017″.”

Apel către guvern al ANOSR

De altfel, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat vineri Parlamentului să respingă cele două amendamente la proiectul de lege privind acordarea gratuităţii la transportul feroviar pentru studenţi, formulate şi avizate de Comisia pentru buget şi Comisia de învăţământ din Senat.

Potrivit unui comunicat al ANOSR, cele două amendamente avizate de comisiile parlamentare ar stabili că gratuitatea la transportul feroviar se acordă studenţilor doar pe ruta localitate de domiciliu – localitate în care studiază şi îi vizează doar pe cei până la vârsta de 35 de ani.

‘În contextul actual, considerăm că cele două amendamente avizate de comisiile Senatului sunt total nefundamentate şi inoportune, fiind adoptate contrar spiritului în care Guvernul a legiferat, respectiv contrar planului de guvernare 2017 – 2020 propus de aceeaşi coaliţie politică ce deţine majoritatea şi în Parlament. Introducerea din motive economice a amendamentului privind limitarea călătoriilor pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ la care studiază este unul invalid, întrucât până la momentul adoptării Legii bugetului de stat pentru anul 2017, atât de către comisie, cât şi de Parlamentul României, nu a fost depus niciun amendament cu privire la această măsură, respectiv nu a fost sesizată nicio dificultate în implementarea respectivei măsuri’, afirmă ANOSR.

În opinia liderilor ANOSR, amendamentul prin care se introduce limitarea la 35 de ani a vârstei până la care studenţii pot beneficia de gratuitate la transportul feroviar nu se justifică, întrucât în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 este specificat clar că ”toţi studenţii beneficiază de egalitate de tratament din partea instituţiei de învăţământ superior; orice discriminare directă sau indirectă faţă de student este interzisă”, chiar dacă această prevedere ‘nu implică în mod direct universităţile’.

Măsură fundamentată

”Modificările aduse în Parlament Ordonanței 2 sunt corecte și fundamentate. Studenții pot alege să călătorească gratuit doar pe ruta spre facultate, turismul să îl facă pe banii părinților sau chiar ai lor, în Occident foarte mulți muncesc să se întrețină. Cu o săptămână în urmă ne-am aflat într-o situație cel puțin ciudată în care studenții de la Cluj-Napoca au venit cu trenul la București, pe banii tuturor românilor dar acordați de Guvern, ca să protesteze împotriva…Guvernului. Cu siguranță, având în vedere că și-au făcut sesiunea în stradă, pot să o facă în continuare!”, se arată într-un postare pe Facebook la care subscriem!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.