Sărbătoare dedicată Dragobetelui la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”


d-4 d-1 d-2 d-3 d-5 d-6

 

 

 

 

 

 

 

 

În avanpremiera tradiționalei sărbători a Dragobetelui, Școala Gimnazială Corobăi-Dragotești a organizat Simpozionul Județean ”DRAGOBETELE-Zeul iubirii la români”. A fost o adevărată sărbătoare a tradițiilor, obiceiurilor și portului popular, meritul incontestabil al culegerii și valorificării tradițiilor locale revenind neobositei profesoare de istorie Angelica Necșulea și colegilor domniei sale. Și-au dat mâna o serie de școli de la Dragotești, Slivilești, Valea Mânăstirii și Motru, la Bălești, Bălănești, Ciuperceni,  Târgu-Jiu ș.a. Trebuie remarcat sprijinul venit din partea Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, care prin specialiștii proprii-dr. Albinel Firescu-și invitați-prof. Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei, au asigurat suportul științific unei manifestări de asemenea anvergură.

 

Aflat la prima ediție, Simpozionul Județean ”Dragobetele-Zeul iubirii la români” a fost organizat de Școala Gimnazială Corobăi-Dragotești în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Asociația ȘCOALA GORJEANĂ, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Gorj, Asociația ”Tinerețea Gorjului”.

Potrivit prof. Angelica Necșulea, ”Obiceiurile şi tradiţiile sunt un domeniu important al culturii populare româneşti. Ele au rolul de a regla şi consolida relaţiile comunitare, fiind respectate cu stricteţe de către toţi membrii societăţii.

Noi, românii, pentru a uita că trecerea timpului ne îmbătrâneşte sau pentru a uita pur şi simplu de necazuri, ne purificăm sărbătorind anumite etape ale vieţii. Este adevărat  însă faptul că , deşi sărbătoarea nu este totuna cu petrecerea, cel mai adesea de sărbători noi petrecem. Se pare că am uitat să sărbătorim după anumite reguli, o trăire în altă lume. Sunt sărbători când lumea aceasta și lumea de dincolo se întrepătrund, timpul se topeşte şi-i dispar barierele, cel mai mic gest are locul şi importanţa lui.

Noi nu ştim să trăim aceste sărbători la adevărata lor valoare, ne pierdem în detalii  pentru că aşa dă bine sau aşa fac toţi ceilalţi din jurul nostru. Este momentul să învăţăm să ne apropiem mai mult de  adevăratele valori, de sufletul omului şi de cuvântul lui Dumnezeu, nu imitând, ci trăind fiecare clipă, nu pentru spectacol, ci studiind şi perseverând prin activităţi extraşcolare şi extracurriculare.

Rolul nostru , al dascălilor, este de a-i face pe copii să înveţe, să preţuiască şi să respecte obiceiurile şi tradiţiile poporului în care s-au născut, să iubească meleagurile natale, portul românesc , dar şi sărbătorile care ne aduc în suflete atâta bucurie.”

Cosmin Necșulea, directorul Școlii Gimnaziale Corobăi-Dragotești, ne-a declarat că manifestarea a fost împărțită în mai multe secțiuni: SECȚIUNEA I: Masă  rotundă cu tema: DRAGOBETELE – zeul iubirii la români; Secţiunea a II-a (ELEVI):Concurs de creaţie pe tema:    De Dragobete –iubește-mă românește: Artistico – plastic (expoziție de felicitări drago-felicitarea) ; Literar (poezii, ghicitori, cântece- adresate zeului iubirii DRAGOBETE). Potrivit organizatorilor, la prima secțiune au intrat în concurs 75 de lucrări iar la secțiunea a doua s-au regăsit reprezentanți din 14 școli.

Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” a găzduit un adevărat regal artistic dedicat Dragobetelui. Au surprins în mod plăcut asistența cu prestațiile lor elevii de la Dragotești, Motru, Bălești, Mătăsari. Valea Mânăstirii, Bălănești, Ciuperceni ș.a. S-au dat diplome și premii iar contribuțiile științifice ale cadrelor didactice, inclusiv ale invitaților Albinel Firescu și Cornel Bălosu, se vor regăsi într-o carte care va fi lansată în luna martie.

Cornel Șomîcu, președintele Asociației ȘCOALA GORJEANĂ, a declarat: ”Mă bucur că am putut asista la o manifestare de asemenea nivel științific și artistic. În decorul tematic al Muzeului Județean, deschiderea ”lăzii de zestre” a prilejuit elevilor și profesorilor o emoționantă întâlnire cu tradițiile și obiceiurile legate de Dragobete. Comunicările domnilor profesori Cornel Bălosu și Albinel Firescu, dar și ale tuturor cadrelor didactice participante la Simpozion, au fost nu doar inspirate ci și extrem de documentate, rodul  muncii asidue la care și-au dat concursul chiar și elevii. O mențiune specială se cuvine pentru profesorii Angelica și Cosmin Necșulea, oamenii inspirați și dedicați profesiei și valorificării tezaurului tradițiilor și obiceiurilor locale”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.