Pentru a evita derapajele, MEN va face subiectele la etapele județene ale olimpiadelor școlare


 

Elevi 428Ministerul Educației Naționale a decis ca, începând cu anul școlar 2017 – 2018, subiectele pentru etapele județene ale olimpiadelor să fie elaborate de specialiști din cadrul MEN. Precizarea ministerului a venit în contextul criticilor apărute în legătură cu un subiect care a fost dat la faza județeană a olimpiadei de Limba și literatura română pentru clasa a XII-a, elevii fiind puși să scrie un denunț pornind de la ”Moromeții”.

Ministerul de resort a acoperit practic scandalul creat prin folosirea, cel puțin neinspirată, a unor termeni având conotație juridică:“Astfel, deși subiectul a fost construit pornind de la prevederile Regulamentului specific privind organizarea și desfășurarea olimpiadei de Limba și literatura română (clasele IX-XII) și în raport cu programele școlare pentru Limba și literatura română (clasele IX — XII), în vigoare la această dată, la nivelul competențelor, a conținuturilor și a atitudinilor, Ministerul Educației consideră că formularea acestuia a fost inadecvată. De asemenea, relevanța unui astfel de item pentru cunoștințele și creativitatea elevilor poate fi discutabilă. Prin urmare, pentru a preîntâmpina situații de acest gen, Ministerul Educației a decis ca, începând cu anul școlar 2017 — 2018, subiectele pentru etapele județene să fie elaborate de specialiștii din grupurile de lucru din Ministerul Educației“, se arată într-un comunicat al MEN.

Potrivit MEN, măsura are ca obiectiv atât evitarea unor formulări “nefericite”, cât și asigurarea “unei abordări unitare” cu privire la conceperea subiectelor pentru olimpiade și concursuri școlare. “Măsura va fi aplicată din anul școlar următor, întrucât trebuie modificate regulamentele specifice ale unor olimpiade și concursuri școlare, lucru care nu se poate realiza în acest moment, având în vedere că acestea sunt în desfășurare”, menționează MEN.

De asemenea, Ministerul Educației face apel la toate cadrele didactice implicate în elaborarea de subiecte pentru orice tip de evaluare (teste de evaluare, lucrări scrise semestriale, concursuri, examene etc.) să respecte programa în vigoare și să adapteze cerințele la specificul vârstei, pentru a evita apariția unor situații care lasă loc unor interpretări fără legătură cu mediul școlar.

Ministerul Educației Naționale a analizat situația generată de elaborarea/formularea unui subiect primit spre rezolvare de elevii din județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Prahova, participanți la faza județeană a olimpiadei de Limba și literatura română pentru clasa a XII-a. MEN a precizat că subiectele aferente acestei etape de concurs au fost elaborate de un grup de lucru constituit la nivelul celor trei județe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.