Profesorii din învățământul preuniversitar declarați funcționari publici, doar cu obligații


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în această săptămână, că profesorul din învăţământul preuniversitar de stat are calitatea de funcţionar public, admiţând astfel sesizarea făcută de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar de luare de mită. Hotărârea arată că profesorii nu sunt recunoscuți decât de instanță ca funcționari publici, drepturile de care se bucură această categorie socio-profesională nu sunt acordate.

Completul pentru soluționarea  unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a hotărât, în această săptămână, că profesorul din învăţământul preuniversitar de stat este funcţionar public în accepţiunea Codului Penal.

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în dosarul nr. 2056/116/2015 (3486/2016), prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: «dacă în sensul legii penale, profesorul din învăţământul preuniversitar de stat este funcţionar public în accepţiunea art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal sau în accepţiunea art. 175 alineatul 2 din Codul penal»”, se arată în decizia ICCJ.

Magistraţii au stabilit că profesorul din învăţământul preuniversitar de stat are calitatea de funcţionar public în accepţiunea dispoziţiilor articolului 175 alineatul 1 litera b), teza a II-a din Codul penal.

Potrivit alineatului 1 al articolului 175 din Codul Penal, funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:

a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;

b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;

c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

Alineatul 2 al articolului 175 prevede că, de asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

Decizia instanţei supreme este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alineatul 3 din Codul de procedură penală, precizează magistraţii.

Acest articol prevede că dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.